για 12 άτομα
6 αβγά
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 ποτ. κρασιού κονιάκ
χυμό 1 πορτοκαλιού
6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
6 αβγά
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
3/4 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 ποτ. κρασιού κονιάκ
χυμό 1 πορτοκαλιού
6 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
για τη διακόσμηση
ζάχαρη άχνη ή λευκό γλάσο
ζάχαρη άχνη ή λευκό γλάσο
Χωρίζετε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουνrερ. Χτυπάτε τα ασπράδια, στο μίξερ ή με το σύρμα των αβγών, μέχρι να φτιάξετε μια σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτετε τους κρόκους των αβγών και τα χτυπάτε για λίγο όλα μαζί. Προσθέτετε το κονιάκ και το χυμό του πορτοκαλιού και τα δουλεύετε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Κατεβάζετε την ένταση του μίξερ και ρίχνετε εναλλάξ το αλεύρι και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Αδειάζετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνετε την πίτα σας στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
Τη βγάζετε από το φούρνο, περιμένετε 5 λεπτά και την ξεφορμάρετε σε σχάρα. Την αφήνετε να κρυώσει καλά.
Διακοσμείτε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη ή με λευκό γλάσο κάνοντας διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια επάνω στην επιφάνειά της.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45-50 λεπτά