Ιδανικό για το πρωινό σας αλλά και για να το πάρετε μαζί, εσείς στο γραφείο και τα παιδιά στο σχολείο.
για 2 μακρόστενες φόρμες κέικ
3 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
450 γραμ. ζάχαρη
225 γραμ. βούτυρο
4 αβγά
2/3 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
450 γραμ. ζάχαρη
225 γραμ. βούτυρο
4 αβγά
2/3 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
για τη φόρμα
βούτυρο και αλεύρι
βούτυρο και αλεύρι
για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Αλείφετε με λίγο βούτυρο, δύο μακρόστενες φόρμες και αλευρώνετε με λίγο αλεύρι. Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς,
Στη συνέχεια, ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάτε για λίγο να αφρατέψει. Προσθέτετε τη ζάχαρη και τα χτυπάτε στη δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να πάρετε ένα αφράτο μείγμα.
Χαμηλώνετε την ένταση του μίξερ και ρίχνετε το ξύσμα, το χυμό και ένα-ένα τα αβγά εναλλάξ με το αλεύρι. Συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζετε το μείγμα στις φόρμες και τις βάζετε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε τα κέικ στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
Βγάζετε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, τα αναποδογυρίζετε σε πιατέλα και τα πασπαλίζετε εάν θέλετε με ζάχαρη άχνη.
Χρόνος προετοιμασίας: 20-30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Διατηρείται εκτός ψυγείου για 1 εβδομάδα περίπου, σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραίνεται.