Νόστιμα γλυκάκια, ωραία ιδέα για κολατσιό μαζί με κάποιο φρούτο στο σχολείο, αλλά και στη δουλειά.
για 6-8 κομμάτια
1 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
3 αβγά
3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
180 γραμ. βούτυρο
1 ½ κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες ή 1 κουτ. σούπας απόσταγμα βανίλιας
1 ½ φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
3 αβγά
3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
180 γραμ. βούτυρο
1 ½ κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες ή 1 κουτ. σούπας απόσταγμα βανίλιας
για το άλειμμα
βούτυρο και αλεύρι
βούτυρο και αλεύρι
για το πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη
ζάχαρη άχνη
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφετε τα φορμάκια με λίγο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με αλεύρι.
Βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάτε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα.
Προσθέτετε τα αβγά και τη βανίλια και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγα ακόμη λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο-λίγο το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σταματάτε το μίξερ και με ένα κουτάλι γεμίζετε τα φορμάκια, φροντίζοντας να μην ανεβαίνει το μείγμα παραπάνω από τα 2/3 της χωρητικότητάς τους.
Βάζετε τα κέικ στο φούρνο και τα ψήνετε για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Τα βγάζετε από το φούρνο, περιμένετε 5 λεπτά και τα ξεφορμάρετε. Τα σερβίρετε πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά
Για καλύτερη παρουσίαση αλλά και για να εξασφαλίσετε ότι τα κέικ σας δεν θα κολλήσουν στα φορμάκια, προμηθευτείτε από την αγορά τα ειδικά χάρτινα φορμάκια για μικρά κέικ που θα τοποθετήσετε μέσα στα μεταλλικά. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση δεν χρειάζεται να βουτυρώσετε και να αλευρώσετε τις φορμίτσες.