Ενα γλυκό με πολύ ιδιαίτερη, ανάλαφρη γεύση, χάρη στη μυζήθρα που περιέχει.
για 30 κομμάτια περίπου
για τα ζύμη
750 γραμ. αλεύρι
1 αβγό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
νερό όσο πάρει η ζύμη
για τη γέμιση
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
4 αβγά
1 κουταλάκι γαρίφαλο (σκόνη)
2 κουταλάκια κανέλα (σκόνη)
1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ ή αλεύρι
για το άλειμμα
1 αβγό και κανέλα
Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: κοσκινίζετε το αλεύρι σε λεκάνη και προσθέτετε όλα τα υλικά, εκτός από το νερό. Αρχίζετε να ρίχνετε σιγά-σιγά νερό και ανακατεύετε μέχρι να φτιάξετε μια ζύμη μέτρια (ούτε πολύ σφιχτή, ούτε μαλακή) και εύπλαστη.
Ετοιμάζετε τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε μπολ. Χωρίζετε τη ζύμη σε 5-6 μπάλες και ανοίγετε φύλλα πάχους περίπου 2 χιλ. Κόβετε τα φύλλα σε μικρά στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου περίπου 10 εκ. ή και μεγαλύτερα, χρησιμοποιώντας κουπ-πατ ή ένα μικρό πιατάκι του καφέ.
Με κουτάλι, μοιράζετε τη γέμιση στο κέντρο των κύκλων. Μετα δύο σας δάχτυλα (δείκτη και αντίχειρα) τσιμπάτε γύρω-γύρω τη ζύμη έτσι ώστε να μοιάζουν τα καλτσούνια με λυχναράκια.
Τοποθετείτε τα καλτσούνια σε βουτυρωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί, φροντίζοντας να αφήσετε κάποια απόσταση ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Με ένα πινέλο, τα αλείφετε με το αβγό χτυπημένο και τα πασπαλίζετε με κανέλα. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:20-25 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:20-25 λεπτά
Για να δώσετε άλλα γεύση στα καλτσουνάκια σας, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη σος ½ φλιτζ. τσαγιού ρακί ή τσικουδιά.