Πολύ ιδιαίτερο γλυκό, περιζήτητο όταν είναι σπιτικό, έχει φίλους μικρούς και μεγάλους!
για 12 άτομα
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
1 κουταλάκι αλάτι
1 ξυλάκι κανέλα ή φλούδα λεμονιού
2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
5-6 αβγά
λάδι (για το τηγάνισμα)
για το σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
2-3 κουτ. σούπας μέλι
1 ποτηράκι κονιάκ (προαιρετικά)
καρυδόψιχα (προαιρετικά)
Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την κανέλα ή το ξύσμα λεμονιού. Τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά να πάρουν βράση. Περιμένετε 3-4 λεπτά και αφαιρείτε το ξυλάκι κανέλας ή το ξύσμα.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το αλεύρι μονομιάς, με μια απότομη και κοφτή κίνηση, ανακατεύοντας συγχρόνως με ξύλινη σπάτουλα.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια μάζα ελαστική και λεία, που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρετε ξανά την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να μισοκρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν τα αβγά στη ζύμη.
Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι. Με κουτάλι ρίχνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη στο καυτό λάδι.
Περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να φουσκώσουν οι σβίγκοι και να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Βγάζετε τους σβiγκους σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 8-10 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε τους σβίγκους σε πιατέλα και τους περιχύνετε με το σιρόπι. Εάν θέλετε, τους πασπαλίζετε με χοντροκομμένη καρυδόψιχα.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος τηγανίσματος: 20-30 λεπτά
½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
1 κουταλάκι αλάτι
1 ξυλάκι κανέλα ή φλούδα λεμονιού
2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
5-6 αβγά
λάδι (για το τηγάνισμα)
για το σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού νερό
2-3 κουτ. σούπας μέλι
1 ποτηράκι κονιάκ (προαιρετικά)
καρυδόψιχα (προαιρετικά)
Βάζετε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την κανέλα ή το ξύσμα λεμονιού. Τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά να πάρουν βράση. Περιμένετε 3-4 λεπτά και αφαιρείτε το ξυλάκι κανέλας ή το ξύσμα.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε το αλεύρι μονομιάς, με μια απότομη και κοφτή κίνηση, ανακατεύοντας συγχρόνως με ξύλινη σπάτουλα.
Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια μάζα ελαστική και λεία, που θα ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Αποσύρετε ξανά την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα να μισοκρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν τα αβγά στη ζύμη.
Ζεσταίνετε το λάδι σε βαθύ τηγάνι. Με κουτάλι ρίχνετε μικρές ποσότητες από τη ζύμη στο καυτό λάδι.
Περιμένετε λίγα λεπτά μέχρι να φουσκώσουν οι σβίγκοι και να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Βγάζετε τους σβiγκους σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 8-10 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε τους σβίγκους σε πιατέλα και τους περιχύνετε με το σιρόπι. Εάν θέλετε, τους πασπαλίζετε με χοντροκομμένη καρυδόψιχα.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος τηγανίσματος: 20-30 λεπτά