Αν και προορίζονται για διακοσμητικούς κυρίως λόγους, τα αμύγδαλα πραλίνα είναι ένα ωραίο, τραγανιστό γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε σαν το παστέλι.
για 400 γραμμάρια
200 γραμ. αμύγδαλα (καθαρισμένα και ασπρισμένα)
150 γραμ. ζάχαρη
χυμό 1 λεμονιού
1 κουτ. σούπας αμυγδαλέλαιο
Βάζετε τα αμύγδαλα σε ταψί ή λαμαρίνα, τα τοποθετείτε σε μέτριο φούρνο και τα καβουρδίζετε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, προσέχοντας να μην σας καούν.
Στο μεταξύ, λιώνετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι (εάν χρειαστεί, προσθέστε και 2-3 κουταλιές νερό για να λιώσει η ζάχαρη).
Μόλις η ζάχαρη λιώσει και ξανθίσει (γίνει καραμέλα), ρίχνετε στην κατσαρόλα τα αμύγδαλα ζεστά και τα αφήνετε για λίγο μέσα στην καραμέλα.
Ανακατεύετε και τα αδειάζετε επάνω σε λεία επιφάνεια (κατά προτίμηση μαρμάρινη) αλειμμένη με λίγο αμυγδαλέλαιο. Στρώνετε την επιφάνειά της με σπάτουλα για να είναι ομοιόμορφη.
Αφήνετε την πραλίνα να κρυώσει καλά και στην συνέχεια την κόβετε σε κομμάτια ή την τρίβετε.
Χρόνος προετοιμασίας: 10-15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε πραλίνα με φουντούκια, με φιστίκια Αιγίνης ή με άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Οι πραλίνες σας διατηρούνται σε καλά κλεισμένο κουτί μπισκότων, για μεγάλο χρονικό διάστημα.