Απολαύστε την προσθέτοντας και σταφίδες ή αντικαθιστώντας την καρυδόψιχα με αμύγδαλα.
για φόρμα τάρτας 28 εκ.
1 ½ δόση ζύμη τάρτας
για τη γέμιση
1 κιλό μήλα
χυμό 1 λεμονιού
8-9 κουτ. σούπας ζάχαρη
½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα (χοντροκομμένη)
κανέλα, μοσχοκάρυδο (σκόνη)
χυμό 1 πορτοκαλιού
Ετοιμάζετε τη ζύμη τάρτας ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ Με τα ¾ της ζύμης ανοίγετε ένα φύλλο και το στρώνετε σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας. Με την υπόλοιπη ζύμη ανοίγετε ένα μικρότερο φύλλο, το οποίο κόβετε, με οδοντωτή ροδελίτσα, σε λωρίδες, όπως κάνετε για την πάστα Φλώρα.
Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε σε φέτες και τα περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Τα ρίχνετε σε μία κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το χυμό πορτοκάλι. Αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσουν καλά τα μήλα. Τέλος, ρίχνετε την καρυδόψιχα και ανακατεύετε.
Ρίχνετε την κομπόστα των μήλων, στο ταψί, πάνω από τη ζύμη, την απλώνετε ομοιόμορφα με σπάτουλα και από πάνω τοποθετείτε διαγώνια, τις λωρίδες της ζύμης.
Ψήνετε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά περίπου.
Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει, για 10-15 λεπτά, πριν τη βγάλετε από τη φόρμα. Σερβίρετε σε κομμάτια και, αν θέλετε, πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
Προσοχή! Η κομπόστα των μήλων θα πρέπει να κρυώσει καλά, πριν τη ρίξετε στο ταψί πάνω από τη ζύμη. Διαφορετικά, τα φύλλο θα «μουλιάσει» και δεν θα είναι τραγανό.