23.3.24

Μπιφτέκια φωλιές με πουρέ

Φαγητό με πλούσια γεύση, πολύ νόστιμο και χορταστικό, ιδανικό για το οικογενειακό καθημερινό τραπέζι.

για 6 άτομα
750 γραμ. κιμά
3-4 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα)
1 κρεμμύδι (τριμμένο)
1 αβγό
λίγο ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού αρακά (βρασμένο)
2 βρασμένα καρότα (σε κύβους)
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

για τον πουρέ
3 μεγάλες πατάτες
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
λίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζετε πρώτα τον πουρέ: βράζετε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζετε και τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ να πολτοποιηθούν. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτετε τις πολτοποιημένες πατάτες, το γάλα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε πάνω σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα του πουρέ. Κατεβάζετε τον πουρέ από τη φωτιά, προσθέτετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε.

Στη συνέχεια, φτιάχνετε τα μπιφτέκια, βάζετε τον κιμά σε βαθύ μπολ, προσθέτετε την ψίχα του ψωμιού καλά μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη, το κρεμμύδι, το αβγό, το αλατοπίπερο και λίγο λάδι. Ανακατεύετε καλά το μείγμα και πλάθετε μεγαλούτσικα μπιφτέκια. Πλαταίνετε λίγο τα μπιφτέκια μετα χέρια σας και κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο τους. Τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνετε για 30 λεπτά περίπου σε μέτριο φούρνο.

Βγάζετε τα μπιφτέκια από το φούρνο και μοιράζετε στις λακκούβες που έχετε κάνει τον αρακά και τα καρότα. Τα καλύπτετε με 1-2 κουταλιές της σούπας από τον πουρέ και περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο. Ξαναβάζετε τα μπιφτέκια στο φούρνο και τα ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει ελαφρά ο πουρές. Σερβίρετε με βρασμένα ανάμικτα λαχανικά ή μια σαλάτα εποχής.

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά