23.3.24

Ψαρονέφρι με σταφύλια και πορτοκάλι

Η αναπάντεχη έκπληξη γεύσεων, που δημιουργούν τα φρούτα, είναι ιδανική για το επίσημο ή γιορτινό τραπέζι σας!

για 4 άτομα
1 κιλό χοιρινό φιλέτο (ψαρονέφρι)
300 γραμ. λευκά σταφύλια (χωρίς κουκούτσι)
ξύσμα και χυμό 2 πορτοκαλιών
φρέσκο τζίντζερ (ξύσμα)
κύμινο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένετε καλά τα σταφύλια και τα ξεφλουδίζετε. Κόβετε το ψαρονέφρι σε 8 κομμάτια, αλατοπιπερώνετε και τα σοτάρετε σε βαθύ τηγάνι με 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από το τηγάνι και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Φροντίζετε να διατηρηθούν ζεστά.

Ξαναβάζετε το τηγάνι στη φωτιά και ρίχνετε το ξύσμα και το χυμό των πορτοκαλιών. Προσθέτετε το τζίντζερ και το κύμινο και τα αφήνετε όλα μαζί για 4-5 λεπτά, να σιγοβράσουν.

Στη συνέχεια, προσθέτετε τα σταφύλια. Τα αφήνετε να μαγειρευτούν για άλλα 4-5 λεπτά κουνώντας κατά διαστήματα το τηγάνι. Προσθέτετε το βούτυρο και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να «δέσει» καλά η σάλτσα.

Σερβίρετε από δύο φιλέτα σε κάθε πιάτο και τα περιχύνετε με τη σάλτσα των σταφυλιών. Εάν θέλετε, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά