16.4.24

Μαγειρίτσα Vegan

Η μαγειρίτσα με μανιτάρια είναι θρεπτική και πεντανόστιμη. Γίνεται με ρύζι ή χωρίς. Έχει νηστίσιμο αυγολέμονο με ταχίνι και λεμόνι. Αν νηστεύεις ή είσαι vegan, θα ξετρελαθείς με αυτό το θρεπτικό πιάτο πλούσιο σε ενέργεια με υψηλή διατροφική αξία.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

Υλικά για 4-6 μερίδες
1 κιλό μανιτάρια διάφορα σε κυβάκια ή λεπτές λωρίδες (αναλόγως το μανιτάρι).
4 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο μαρούλι λεπτοκομμένο
2 κούπες σέσκουλα λεπτοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (με το πράσινο μέρος τους)
100 γρ. ρύζι Καρολίνα
Αλάτι
Πιπέρι
½ κούπα μάραθο ψιλοκομμένο
½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
½ κούπα φρέσκο δυόσμο
1- ½ λίτρο ζωμό λαχανικών

Για το ταχινολέμονο
50 γραμμάρια ταχίνι ολικής άλεσης
3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Αλατίζουμε και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αρχίσει γυαλίζει.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε και ρίχνουμε στη συνέχεια τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν, να πιουν τα υγρά τους και να πέσει ο όγκος τους, για περίπου 15 λεπτά.

Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε δυο-τρεις φορές. Προσθέτουμε τα σέσκουλα, ανακατεύουμε 1 λεπτό και συνεχίζουμε με το μαρούλι και τα μυρωδικά.

Ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε ζεστό ζωμό ή νερό, τόσο ώστε να υπερκαλύπτει τα υλικά της κατσαρόλας κατά 2-3 εκ. περίπου. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι του σκεύους και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Βγάζουμε περίπου 3-4 κουτάλες της σούπας από το ζωμό της κατσαρόλας. Χτυπάμε σε ένα μπολ το ταχίνι με το λεμόνι.

Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό που βγάλαμε, ενώ χτυπάμε με σύρμα. Αδειάζουμε το ταχινολέμονο στη σούπα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά για να δέσει. Σερβίρουμε τη vegan μαγειρίτσα με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.