Ας μάθουμε όλα όσα χρειάζονται για αφράτο και απίστευτα μαστιχωτό τσουρέκι που θα κάνει το σπίτι μας να μοσχοβολά πορτοκάλι και μαχλέπι.
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος αναμονής: 10 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά
Υλικά για 3 τσουρέκια
Για τη μαγιά
50 ml νερό χλιαρό
50 γρ. νωπή μαγιά
10 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
Χρόνος αναμονής: 10 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 35 λεπτά
Υλικά για 3 τσουρέκια
Για τη μαγιά
50 ml νερό χλιαρό
50 γρ. νωπή μαγιά
10 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
Για τη ζύμη
100 γραμμάρια γάλα
150 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3 δάκρυα μαστίχας θρυμματισμένα με 1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι τριμμένο
2 μεσαία αβγά
600 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
Ξύσμα πορτοκαλιού
100 γραμμάρια γάλα
150 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
3 δάκρυα μαστίχας θρυμματισμένα με 1 πρέζα ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι τριμμένο
2 μεσαία αβγά
600 γραμμάρια αλεύρι για τσουρέκι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη
1 κρόκο αβγού
½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας νερό
Λίγο φιλέ αμυγδάλου
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη (10 γρ.). Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το
ξύσμα πορτοκαλιού και μεταφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει το βούτυρο και να ενωθούν τα υλικά. Το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ με σύρμα τα αβγά και ταυτόχρονα ενσωματώνουμε το μείγμα γάλακτος-βουτύρου με προσοχή και σταδιακά για να μην ψηθούν τα αβγά.
Αναμειγνύουμε σε μια μπασίνα το αλεύρι με τη μαστίχα και το μαχλέπι. Προσθέτουμε πρώτα το μείγμα του γάλακτος και στη συνέχεια της ενεργοποιημένης μαγιάς. Είναι σημαντικό τα υλικά να μην είναι ζεστά και «καεί» η μαγιά.
Ανακατεύουμε το μείγμα αρχικά με κουτάλι και, μόλις μαζευτεί και πιει όλο το αλεύρι, το αδειάζουμε στον πάγκο και το δουλεύουμε πολύ καλά με τα χέρια για 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια απαλή και αφράτη ζύμη. Εάν ζοριστούμε και δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, αλείφουμε τα χέρια μας με μαλακό βούτυρο. Εναλλακτικά, το χτυπάμε για 10 λεπτά στο μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ώστε να μην παίρνει αέρα από πουθενά και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 8-10 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια, βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, την ξεφουσκώνουμε και τη χωρίζουμε σε τρία μέρη. Ανοίγουμε το καθένα σε δύο φιτίλια, τα οποία πλέκουμε σε τσουρέκι διπλώνοντάς τα σταυρωτά. Βάζουμε τα τσουρέκια σε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Τα καλύπτουμε με μια πετσέτα ώστε να μην παίρνουν αέρα και ξεραθούν και τα αφήνουμε για τουλάχιστον μία με δύο ώρες μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τέλος, χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με το νερό και τη ζάχαρη και αλείφουμε τα τσουρέκια. Τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Μυστικά
Εάν ψήσουμε τα τσουρέκια σε μακρόστενες φόρμες για κέικ, θα βγουν ακόμα πιο μαλακά και καλοσχηματισμένα.
1 κρόκο αβγού
½ κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας νερό
Λίγο φιλέ αμυγδάλου
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το χλιαρό νερό με τη μαγιά και τη ζάχαρη (10 γρ.). Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το
ξύσμα πορτοκαλιού και μεταφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, να λιώσει το βούτυρο και να ενωθούν τα υλικά. Το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ με σύρμα τα αβγά και ταυτόχρονα ενσωματώνουμε το μείγμα γάλακτος-βουτύρου με προσοχή και σταδιακά για να μην ψηθούν τα αβγά.
Αναμειγνύουμε σε μια μπασίνα το αλεύρι με τη μαστίχα και το μαχλέπι. Προσθέτουμε πρώτα το μείγμα του γάλακτος και στη συνέχεια της ενεργοποιημένης μαγιάς. Είναι σημαντικό τα υλικά να μην είναι ζεστά και «καεί» η μαγιά.
Ανακατεύουμε το μείγμα αρχικά με κουτάλι και, μόλις μαζευτεί και πιει όλο το αλεύρι, το αδειάζουμε στον πάγκο και το δουλεύουμε πολύ καλά με τα χέρια για 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουμε μια απαλή και αφράτη ζύμη. Εάν ζοριστούμε και δούμε ότι κολλάει το ζυμάρι, αλείφουμε τα χέρια μας με μαλακό βούτυρο. Εναλλακτικά, το χτυπάμε για 10 λεπτά στο μίξερ με το εξάρτημα του γάντζου.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ώστε να μην παίρνει αέρα από πουθενά και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 8-10 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Στη συνέχεια, βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, την ξεφουσκώνουμε και τη χωρίζουμε σε τρία μέρη. Ανοίγουμε το καθένα σε δύο φιτίλια, τα οποία πλέκουμε σε τσουρέκι διπλώνοντάς τα σταυρωτά. Βάζουμε τα τσουρέκια σε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Τα καλύπτουμε με μια πετσέτα ώστε να μην παίρνουν αέρα και ξεραθούν και τα αφήνουμε για τουλάχιστον μία με δύο ώρες μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τέλος, χτυπάμε με ένα πιρούνι τον κρόκο με το νερό και τη ζάχαρη και αλείφουμε τα τσουρέκια. Τα πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Μυστικά
Εάν ψήσουμε τα τσουρέκια σε μακρόστενες φόρμες για κέικ, θα βγουν ακόμα πιο μαλακά και καλοσχηματισμένα.
Διατηρούμε τα τσουρέκια τυλιγμένα πολύ καλά με μεμβράνη ώστε να μην παίρνουν αέρα γιατί ξεραίνονται εύκολα.