10.5.24

Κάρι Γκραντ (1904-1986)

Ο Κάρι Γκραντ υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της πρώτης γενιάς του ομιλούντος κινηματογράφου. Το όμορφο παρουσιαστικό του, το κομψό στιλ του και η γεμάτη λεπτές αποχρώσεις ερμηνεία του σε ρόλους, κυρίως ρομαντικών κωμωδιών, τον ανέδειξαν ως ένα από τα πιο δημοφιλή και ανθεκτικά αστέρια του αμερικάνικου κινηματογράφου. Κάποιοι κριτικοί δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι ο εξ Αγγλίας ορμώμενος ηθοποιός είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής που ανέδειξε το σύστημα του Χόλυγουντ. Ο Άρτσιμπαλντ Αλεξάντερ Λιτς, όπως ήταν το πραγματικό του ονοματεπώνυμο, γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας στις 18 Ιανουαρίου 1904.

Σε ηλικία 13 ετών εγκατέλειψε την φτωχή και προβληματική οικογένειά του και αναζήτησε την τύχη του σ’ έναν ακροβατικό θίασο ποικιλιών. Σε μια περιοδεία τού θιάσου στις Ηνωμένες Πολιτείες έμεινε εκεί ως μετανάστης και εμφανίστηκε σε μουσικές κωμωδίες στη σκηνή προτού κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία «Αυτή είναι η νύχτα» («This is the Night», 1932). Τον ίδιο χρόνο ακολούθησαν άλλες έξι ταινίες και το ξεχωριστό στιλ του παρακίνησε τη Μαίη Γουέστ να τον χρίσει συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «Του έκανε κακό» («She Done Him Wrong», 1933).

Τότε άλλαξε το όνομά του σε Κάρι Γκραντ με προτροπή των διοικούντων τα στούντιο της Παραμάουντ, επειδή το πραγματικό του όνομα δεν ταίριαζε με το προφίλ ενός πρωταγωνιστή. Η γοητεία που εξέπεμπε σε συνδυασμό με το υποκριτικό του ταλέντο τού χάρισαν μεγάλη δημοτικότητα και επιτυχία σε ρομαντικές κωμωδίες και φαρσοκωμωδίες αξιώσεων, όπως «Διαζύγιο με προθεσμία» («The Awful Truth», 1937), «Η γυναίκα με τη λεοπάρδαλη» («Bringing up Baby», 1938), «Μαζί σου για πάντα» ( «Holiday»,1938), «Ξαναπαντρεύομαι την γυναίκα μου» («His Girl Friday»,1940), «Κοινωνικά σκάνδαλα» («The Philadelphia Story», 1940)· «Αρσενικό και παλιά δαντέλα» («Arsenic and old Lace», 1944), «Ο Βαρνάβας, η Εντβίνα, η Μαϊμού και το Μπογκομόλετς» («Monkey Business»,1952) και «Ραντεβού στο Παρίσι» ( «Charade»,1963).

Συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες της εποχής του, όπως οι Χάουαρντ Χοκς, Τζορτζ Κιούκορ, Φρανκ Κάπρα, Λίο ΜακΚάρεί και Τζορτζ Στίβενς. Οι τέσσερις ταινίες που γύρισε με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ του χάρισαν τους καλύτερους ίσως ρόλους της καριέρας του. Ο σκηνοθέτης απέσπασε μερικές από τις κορυφαίες ερμηνείες του σε χαρακτήρες που είχαν μια υποδόρια σκοτεινή πλευρά, η οποία ερχόταν σε αντίθεση με την χαρακτηριστική ήρεμη εικόνα που εξέπεμπε στην μεγάλη οθόνη. Στην πρώτη τους συνεργασία, το 1941, στο ρομαντικό ψυχολογικό θρίλερ «Υποψίες» («Suspicion»), ο Κάρι Γκραντ υποδύεται έναν άφραγκο πλέι-μπόι που μπορεί να είναι ή να μην είναι δολοφόνος.

Στην επόμενη συνεργασία τους, το 1946, στο κατασκοπικό θρίλερ «Υπόθεση Νοτόριους» («Notorious»), δίνει μια συναρπαστική ερμηνεία ως ένας σκληρός αμερικανικός πράκτορας που χρησιμοποιεί τη γυναίκα που αγαπά (Ίνγκριντ Μπέργκμαν) προς όφελός του. Την επόμενη δεκαετία, ο Κάρι Γκραντ πρωταγωνίστησε ως ένας μετανοημένος κλέφτης διαμαντιών και παλιός αντιστασιακός, στο ρομαντικό θρίλερ του Χίτσκοκ «Το Κυνήγι τού Κλέφτη» («To Catch a Thief»,1955) και ολοκλήρωσαν την συνεργασία τους στο συγκλονιστικό θρίλερ « Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» («North by Northwest», 1959), ένα ορόσημο στην καριέρα τόσο του Γκραντ όσο του Χίτσκοκ, που συνταιριάζει αριστουργηματικά την αγωνία με το χιούμορ.

Mετά την ταινία «Περπάτα, μην Τρέχεις» («Walk, Don’t Run», 1966) αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο και ανέλαβε τη διεύθυνση των διαφημιστικών ταινιών για τα καλλυντικά «Φαμπερζέ». Ο Κάρι Γκραντ ήταν δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ για τις ερμηνείες του στις δραματικές ταινίες «Νύχτα γεμάτη έρωτα» («Penny Serenade»,1941) και «Στο διάβα της ζωής» (« None but the Lonely Heart»),1944), αλλά δεν το κέρδισε ποτέ, παρά μόνο ένα τιμητικό Όσκαρ το 1970 για την συνεισφορά του στον κινηματογράφο. Μια από τις μεγαλύτερες αδικίες της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, που απονέμει τα Όσκαρ.

Ο Κάρι Γκραντ πέθανε στις 29 Νοεμβρίου 1986 στο Ντάβενπορτ της πολιτείας Αϊόβα, όπου επρόκειτο να παραστεί σε μια εκδήλωση προς τιμήν του. Είχε παντρευτεί πέντε φορές και από τον γάμο του με την ηθοποιό Νταϊάν Κάνον απέκτησε μία κόρη, την ηθοποιό Τζένιφερ Γκραντ.