24.5.24

Λαχανοντολμάδες γεμιστοί με φακόρυζο και σκορδαλιά από καρύδια

Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα αγαπημένο χειμερινό φαγητό, αφού το λάχανο βρίσκεται στην εποχή του. Στη γέμιση συνήθως βάζουμε ρύζι, κιμά και μυρωδικά. Εδώ όμως παραθέτουμε μια συνταγή vegan με φακόρυζο και σκορδαλιά από καρύδια που θα λατρέψετε.

Για τους λαχανοντολμάδες
200 γρ. φακές
1 λάχανο αφράτο
1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένα
2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 πράσα, ψιλοκομμένα
1 καρότο, ψιλοκομμένο
100 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 λεμόνια, τον χυμό
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σκορδαλιά με καρύδια
200 γρ. καρύδια καλής ποιότητας
100 γρ. μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο σε νερό
2 σκελίδεs σκόρδο, ψιλοκομμένο
30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
200 ml 
εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι

Λαχανοντολμάδες: Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε κρύο νερό για 25' από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Έπειτα κάνουμε μια στρογγυλή τομή κάτω από το λάχανο αφαιρώντας το κοτσάνι και το βάζουμε να βράσει σε μια ψηλή κατσαρόλα. Μόλις κρυώσει αρκετά και μπορούμε να το διαχειριστούμε, αφαιρούμε ένα-ένα τα φύλλα. Τα στεγνώνουμε καλά. Σε ένα μπολ βάζουμε τα μυρωδικά, το κρεμμύδι και το σκόρδο, τις φακές και το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. 

Ξεκινάμε να γεμίζουμε τα φύλλα του λάχανου με το μείγμα. Τυλίγουμε καλά. Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με το πράσο και το καρότο και από πάνω στρώνουμε τους ντολμάδες. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, νερό και λεμόνι και βάζουμε ένα πιάτο από πάνω να τα κρατάει για να μην ανοίξουν Σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40'. Μόλις είναι έτοιμοι, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα. Σερβίρουμε μαζί με τη σκορδαλιά.

Σκορδαλιά: Έχουμε βάλει τα καρύδια να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για περίπου 1 ώρα. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με 2 κουταλιές από το νερό τους. Προσθέτουμε το μουλιασμένο ψωμί, το οποίο πρώτα έχουμε στραγγίξει. Τέλος, ρίχνουμε το σκόρδο, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε να αποκτήσει μια λεία υφή, διορθώνουμε το αλάτι και σερβίρουμε με τους λαχανοντολμάδες.