Όποιος την έχει γευτεί, δεν την ξεχνάει με τίποτα. Αναμφίβολα η τυρόπιτα της Πάτμου είναι από τις πλέον ιδιαίτερες της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας, πολύ χαρακτηριστική για την αφράτη-σα σφουγγάρι-πεντανόστιμη γέμισή της, που οφείλεται στα πολλά αυγά, καθώς αντιστοιχεί περίπου ένα με ενάμισι αυγό σε κάθε πίτα.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά
Υλικά για 8-10 μερίδες
Για τη γέμιση (Μπατούδο)
1 ½ κιλό φρέσκια μυζήθρα Πάτμου
1 κιλό τυρί Πάτμου
12 αβγά
2 κουτάλια σούπας ντόπιο ανθόνερο
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι για ύλες τις χρήσεις
3 αβγά
125 γραμμάρια φυτικό βούτυρο λιωμένο
300-350 γραμμάρια γάλα χλιαρό
½ φακελάκι μαγιά
Νερό όσο πάρει
Λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
Τρίβουμε σε μια λεκάνη όλα τα τυριά για τον μπατούδο και προσθέτουμε τα αβγά. Το μείγμα δεν θέλουμε να είναι νερουλό, οπότε ενσωματώνουμε σε δόσεις τα αβγά και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε το ανθόνερο. Ιδανικά ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τη γέμιση και τη διατηρούμε μέχρι τη επόμενη ημέρα στο ψυγείο.
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τα αβγά, το βούτυρο και λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε τα υλικά. Διαλύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και την προσθέτουμε σε δόσεις. Δουλεύοντας το μείγμα προσθέτουμε λίγο νερό, μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη σφιχτή.
Λαδώνουμε στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 12 εκ. και στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μέρη και ανοίγουμε φύλλα σε μέγεθος τέτοιο ώστε να καλύπτουν τη βάση και τα τοιχώματα των ταψιών.
Απλώνουμε από ένα φύλλο σε κάθε φόρμα και γεμίζουμε τις ανοιχτές πίτες (σαν τάρτες) μέχρι λίγο πάνω από τη μέση. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με λίγη κανέλα.
Ψήνουμε τις πίτες στη μεσαία σχάρα προθερμασμένου φούρνου, πάνω και κάτω αντίσταση, στους 180°C για μία ώρα περίπου.