Με τα παραλιακά ταβερνάκια της να σερβίρουν φρέσκα ψάρια και πεντανόστιμα θαλασσινά μεζεδάκια, η Λέρος δεν θα σας αφήσει γευστικά παραπονεμένους. Όλο το χειμώνα οι τράτες γυρίζουν από τ’ ανοιχτά με τόνους από μαρίδες και γόπες, ενώ το καλοκαίρι ο κολιός, η σαρδέλα και η παλαμίδα έχουν την τιμητική τους στα δίχτυα των ψαράδων.
Χρόνος τηγανίσματος: 20 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
1 κιλό μαριδάκι μικρό
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλιά γλυκού αποξηραμένο δυόσμο
Αλεύρι
Αλάτι, πιπέρι
2/3 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές σούπας ξίδι
1/3 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε το μαριδάκι, το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και το αλατίζουμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ντομάτα, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το ξίδι και τα χτυπημένα αβγά. Προσθέτουμε το νερό και αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουμε έναν όχι πολύ σφιχτό χυλό. Αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε σε ένα βαρύ τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο. Βυθίζουμε τις μαρίδες στο χυλό και τις ρίχνουμε με τη βοήθεια κουταλιού στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τα μαριδοπιτάκια μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικά χαρτί να στραγγίσουν από το περιττά λάδι και τα σερβίρουμε ζεστά με φέτες λεμονιού.