16.6.24

Τηγανητά Ροζέτια με πλιγούρι από τη Ρόδο

Μια παραδοσιακή συνταγή που συναντάμε κυρίως στα χωριά της Νότιας Ρόδου.

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες
20 ροζέτια (είδος αμμόψαρου)
300 γραμμάρια πλιγούρι
1 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα)
Αλεύρι για το πανάρισμα
Μαϊντανό
Λεμονοθύμαρο
2 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες ή τριμμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή τριμμένη

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το πλιγούρι σε ένα μπολ με ζεστό νερά για 20 λεπτά. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να το χρειαστούμε.

Αλευρώνουμε τα φρέσκα ψάρια, τα τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα αλευριού και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Στραγγίζουμε το ελαιόλαδο όπου τα τηγανίσαμε. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το λάδι των ψαριών σε ένα καθαρό τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε την ντομάτα και το σκόρδο και ανακατεύουμε να λαδωθούν και να μαλακώσουν. Ρίχνουμε το μουλιασμένο πλιγούρι και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Σερβίρουμε σε μια πιατέλα τα ροζέτια και τα συνοδεύουμε με το πλιγούρι. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και λεμονοθύμαρο, προσθέτουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Μυστικό
Συνοδεύουμε το πιάτο με μια δροσερή σπιτική σάλτσα γιαουρτιού, αρωματισμένη με λεμόνι και μαϊντανό.