Πως πρέπει να μην ξεχνάς τα όσπρια από το εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα το γνωρίζεις. Αν όμως δεν τρελαίνεσαι για την παραδοσιακή φασολάδα, τότε μπορείς να ετοιμάσεις μια σαλάτα που θα σε ξετρελάνει. Τρώγεται και κρύα, που σημαίνει πως θα σε βολέψει για ταπεράκι και στη δουλειά.
20 λεπτά προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4-6
350 γρ. φασόλια ψιλά, μουλιασμένα αποβραδίς, στραγγισμένα
12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
40 ml ξίδι λευκό + 40 ml χυμός λεμονιού
100 γραμμάρια ταχίνι
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
7-8 μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
Διαδικασία
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα βράζουμε σε άφθονο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα.
Τα περιχύνουμε αμέσως με το ξίδι και 80 ml από το λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν (έτσι θα αποκτήσουν απίστευτη νοστιμιά).
Στο μούλτι χτυπάμε 2 κουτ. σούπας από τα φασόλια μαζί με το ταχίνι, το λεμόνι και το υπόλοιπο λάδι.
Αδειάζουμε την κρέμα στα φασόλια, προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, τις ελιές, τα ντοματίνια και ανακατεύουμε απαλά.