5.6.24

Μακαρούνες από την Κάρπαθο

Οι Μακαρούνες αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Καρπάθου και συναντιούνται σε πολλά εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί να σερβιριστούν σε διάφορες μορφές. Οι Μακαρούνες μπορούν επίσης να συνοδευτούν με κοκκινιστό κρέας ή λαχανικά και συνιστούν μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή.

Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά

Υλικά για 4 μερίδες
Για τις Μακαρούνες
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γραμμάρια αλεύρι σταρένιο
Νερό όσο πάρει

Για το γαρνίρισμα
100 γραμμάρια ξηρή μυζήθρα τριμμένη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
50 γραμμάρια φυτίνη
2 κουταλιές σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα δύο είδη αλευριού και προσθέτουμε νερό δουλεύοντας τα υλικά με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια σχετικά σκληρή ζύμη-θέλουμε να κρατάει, αλλά να μπορούμε παράλληλα να τη δουλέψουμε.

Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και στη συνέχεια την κόβουμε σε λωρίδες ίδιου πάχους. Ρολάρουμε τις λωρίδες σε κυλινδρική μορφή και κόβουμε, μία μία, τις μακαρούνες σε μήκος 4 εκ. πιέζουμε με τα δάχτυλά μας στο κέντρο της κάθε μακαρούνας την ώρα που την κόβουμε δημιουργώντας έτσι ένα αυλάκι, ρολάρουμε γρήγορα το κομμάτι ζύμης με το άλλο χέρι, έτσι ώστε όταν το αφήσουμε να μοιάζει με μισοτυλιγμένο ζυμαρικό.

Αλευρώνουμε ελαφρά τα ζυμαρικά για να μην κολλάνε και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να βγουν στην επιφάνεια.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γαρνιτούρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το κρεμμύδι χωρίς προσθήκη λαδιού, μέχρι να ξεραθεί σχεδόν αλλά να μην καεί.

Προσθέτουμε το λάδι και τη φυτίνη και ανακατεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Απλώνουμε σε μια πιατέλα λίγη ξηρή μυζήθρα. Σερβίρουμε από πάνω τις μακαρούνες και τις σκεπάζουμε με την υπόλοιπη μυζήθρα. Τέλος, περιχύνουμε με το μείγμα κρεμμυδιού-φυτίνης και απολαμβάνουμε το φαγητό άσο είναι ακόμη ζεστό.