30.6.24

Γλυκό ψυγείου με δυο κρέμες σοκολάτας

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Υλικά
(Μερίδες 8)
16 φρυγανιές
200 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο ψιλοκομμένη
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
150 γρ. ξύσμα σοκολάτας για το γαρνίρισμα

Για τις κρέμες σοκολάτας
3 συσκευασίες ζαχαρούχο γάλα (3x400 γρ.)
600 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
30 γρ. βούτυρο
150 γρ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Για το σιρόπι σοκολάτας
500 ml γάλα
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κακάο
20 γρ. βούτυρο
50 γρ. κουβερτούρα τριμμένη

Εκτέλεση
Σιρόπι
Ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το γάλα, το κακάο, τη ζάχαρη και το βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Το αποσύρουμε από την εστία, ρίχνουμε την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Κρέμες σοκολάτας
Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ζαχαρούχο με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει ελαφρά και να αφήνει παχιά στρώση στη ράχη της κουτάλας. Με τον βρασμό, συμπυκνώνεται το υγρό και μετατρέπεται σε παχιά κρέμα που θυμίζει καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα.

Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο μπολ και, όσο είναι ζεστό, ρίχνουμε στο ένα μπολ την ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα και στο άλλο την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τελείως οι σοκολάτες και να αποκτήσουμε δύο ομογενοποιημένες βελούδινες κρέμες, μία λευκή και μία σκούρα.

Στήσιμο
Καλύπτουμε τη βάση ενός μικρού πυρέξ με φρυγανιές. Κόβουμε και συμπληρώνουμε φρυγανιά όπου χρειάζεται ώστε να μην υπάρχει κενό. Με ένα πινέλο ή κουτάλι, τις ραντίζουμε με το σοκολατένιο σιρόπι να βραχούν. Κάνουμε άλλη μία στρώση με φρυγανιές τις οποίες βρέχουμε επίσης με σιρόπι.

Απλώνουμε την κρέμα μαύρης σοκολάτας σε μία στρώση. Συνεχίζουμε με την κρέμα λευκής σοκολάτας, την οποία απλώνουμε επίσης σε μία στρώση. Καλύπτουμε με διπλή στρώση φρυγανιές και σιρόπι. Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο και ετοιμάζουμε την γκανάς.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας να λιώσει τελείως.

'Οσο είναι ζεστή και ρευστή η γκανάς, περιχύνουμε με αυτήν την επιφάνεια του γλυκού. Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας. Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν το κόψουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε

Μυστικό
Στήνουμε το γλυκό σε σκεύος 18x26 εκ. ή παραπλήσιου μεγέθους, για να βγει φουσκωτό, με πλούσιες στρώσεις κρέμα σοκολάτας.