25.6.24

Semifreddo cheesecake

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Υλικά
(Μερίδες 9-10)
250 γρ. μπισκότα πτι-μπερ αλεσμένα
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
400 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζαχαρούχο γάλα
1 λάιμ, ξύσμα και χυμό
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή (σαντιγί)

Για τη σάλτσα φράουλας
500 γρ. μικρές φράουλες ολόκληρες
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.σ. κορν φλάουρ
3 κ.σ. νερό
1/2 λάιμ, χυμό και φλούδα

Εκτέλεση
Παγώνουμε ένα τετράγωνο σκεύος 20x20 εκ. στην κατάψυξη ώστε να είναι κρύο.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο τρίβοντας τα υλικά με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με υφή βρεγμένης άμμου. Το στρώνουμε στο παγωμένο ταψί, ρίχνοντάς το αφράτο, χωρίς να το πιέζουμε. Κρατάμε μερικές κουταλιές από το μείγμα για την επιφάνεια του γλυκού. Βάζουμε ξανά το σκεύος στην κατάψυξη.

Ρίχνουμε τις φράουλες σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το νερό και το χυμό και τη φλούδα του μισού λάιμ. Ανακατεύουμε με κουτάλι να διαλυθεί το κορν φλάουρ και μεταφέρουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά και σε ήπιο βρασμό, για 5 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα. Στο τέλος θα πρέπει να είναι σαν ρευστή μαρμελάδα με πολύ έντονο κόκκινο χρώμα. Την αδειάζουμε αμέσως σε ένα ανοιχτό μπολ, ώστε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου

Αφρατεύουμε σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας μαλακής σπάτουλας το τυρί κρέμα. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό και το ξύσμα του λάιμ και ανακατεύουμε. Αναδιπλώνοντας με απαλές κινήσεις την κρέμα, ενσωματώνουμε σταδιακά τη χτυπημένη αφράτη σαντιγί.

Βγάζουμε το παγωμένο ταψί από την κατάψυξη και απλώνουμε την κρέμα semifreddo στο παγωμένο μπισκότο. Ρίχνουμε από πάνω το μπισκότο που κρατήσαμε. Τέλος με ένα κουτάλι ρίχνουμε τη σάλτσα φράουλας. Με ένα μαχαίρι μπλέκουμε τα μείγματα κρέμας-φράουλας, να σχηματιστούν «νερά» σάλτσας μέσα στο semifreddo.

Παγώνουμε το γλυκό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρουμε. Διατηρούμε το semifreddo cheesecake στην κατάψυξη.