Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Υλικά για ένα κλασικό στρογγυλό ταψί
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι ε.π. ελαιόλαδο
1 ποτήρι ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
1 κ. γ. μαγειρική σόδα
1 κ. γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1 (κοφτό) κ. γ. τριμμένο γαρίφαλο
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε μια μπασίνα το νερό και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο και στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα στην μπασίνα με τα υγρά υλικά.
Ανακατεύουμε τα υλικά και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές εύπλαστο ζυμάρι. Το μεταφέρουμε σε λαδωμένο ταψί και το απλώνουμε με τα χέρια μας για να καλύψει όλη την επιφάνεια του σκεύους.
Χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια «κεντάμε» την επιφάνεια της μπουγάτσας. Σχηματίζουμε πρώτα ένα σταυρό και μετά κάνουμε ακόμα έναν χιαστί. Τα σχέδια διαφέρουν από μπουγάτσα σε μπουγάτσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 35-40 λεπτά, ανάλογα με την ένταση του φούρνου. Την απολαμβάνουμε ζεστή και κρύα.
Χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια «κεντάμε» την επιφάνεια της μπουγάτσας. Σχηματίζουμε πρώτα ένα σταυρό και μετά κάνουμε ακόμα έναν χιαστί. Τα σχέδια διαφέρουν από μπουγάτσα σε μπουγάτσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 35-40 λεπτά, ανάλογα με την ένταση του φούρνου. Την απολαμβάνουμε ζεστή και κρύα.