15.7.24

Κριθαρότο με τουρλού λαχανικών

Το τουρλού λαχανικών είναι ένα κλασικό λαδερό της ελληνικής κουζίνας . Σε αυτή τη συνταγή γίνεται ένα μοντέρνο κριθαρότο γεμάτο χρώματα και γεύσεις. Το τέλειο καλοκαιρινό φαγάκι.

Υλικά
500 γρ. κριθαράκι
80 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας πελτέ
1 μελιτζάνα
1 κολοκύθι
½ πιπεριά κίτρινη
½ πιπεριά κόκκινη
½ πιπεριά πράσινη
120 ml λευκό κρασί
1.300 ml ζωμό λαχανικών
1 πιπερίτσα τσίλι
200 γρ. ντοματίνια
50 ml πετιμέζι
150 γρ. φέτα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένω τα λαχανικά και τα κόβω όλα σε μέτριους κύβους. Καθαρίζω το κρεμμύδι και το κόβω σε μέτριους κύβους. Ψιλοκόβω το σκόρδο και κόβω τα ντοματίνια στη μέση.

Σε μια κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρω για 2 λεπτά. Προσθέτω τον πελτέ και τον αφήνω να καβουρδιστεί για 1 λεπτό. Ρίχνω όλα τα λαχανικά (μελιτζάνα, κολοκύθι, πιπεριές) και σοτάρω για 6-7 λεπτά ανακατεύοντας.

Αλατοπιπερώνω και προσθέτω το κριθαράκι. Ανακατεύω για 1 λεπτό και σβήνω με το κρασί. Το αφήνω να βράσει και να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω το ζωμό. Προσθέτω το τσίλι και το ζωμό σε 2 δόσεις και αφήνω να μαγειρευτεί για 25 λεπτά. Προσθέτω τα ντοματίνια κομμένα 
στη μέση και ανακατεύω. Ρίχνω το πετιμέζι και τη φέτα θρυμματισμένη. Σερβίρω αμέσως.