Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Υλικά
(Μερίδες 70)
200 γρ. βούτυρο μαλακό
200 γρ. ζάχαρη
4 μεσαία αβγά (200 γρ.)
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
50 γρ. ινδική καρύδα
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το σιρόπι
250 ml φρέσκο γάλα
250 ml ζαχαρούχο γάλα
250 ml ξινόγαλο
350 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα χτυπημένη
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το τελείωμα
350 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα χτυπημένη
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Φρέσκα φρούτα εποχής σε κομμάτια
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20x30 εκ.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Ενσωματώνουμε τα αβγά, ένα τη φορά, περιμένοντας να απορροφηθεί πλήρως από το μείγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το ξύσμα και την ινδική καρύδα. Τέλος, ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, δουλεύοντας το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκεύους.
Μόλις ψηθεί το γλυκό και στεγνώσει το κέντρο του, με την ανάποδη της κουτάλας κάνουμε τρύπες ολόγυρα σε όλη την επιφάνεια. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ανακατεύουμε πολύ καλά σε μια κανάτα το φρέσκο γάλα, το ζαχαρούχο και το ξινόγαλο, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Αρωματίζουμε το σιρόπι με την υγρή βανίλια και περιχύνουμε το κρύο κέικ. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Λίγο πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε τη χτυπημένη κρέμα με το γιαούρτι και κάνουμε μια στρώση στην επιφάνεια του γλυκού. Γαρνίρουμε με κομμάτια από φρέσκα φρούτα εποχής. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη. Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρουμε πάντα κρύο.
350 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα χτυπημένη
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
Φρέσκα φρούτα εποχής σε κομμάτια
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 20x30 εκ.
Χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4-5 λεπτά να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Ενσωματώνουμε τα αβγά, ένα τη φορά, περιμένοντας να απορροφηθεί πλήρως από το μείγμα πριν ρίξουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το ξύσμα και την ινδική καρύδα. Τέλος, ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, δουλεύοντας το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα.
Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκεύους.
Μόλις ψηθεί το γλυκό και στεγνώσει το κέντρο του, με την ανάποδη της κουτάλας κάνουμε τρύπες ολόγυρα σε όλη την επιφάνεια. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ανακατεύουμε πολύ καλά σε μια κανάτα το φρέσκο γάλα, το ζαχαρούχο και το ξινόγαλο, μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Αρωματίζουμε το σιρόπι με την υγρή βανίλια και περιχύνουμε το κρύο κέικ. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Λίγο πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε τη χτυπημένη κρέμα με το γιαούρτι και κάνουμε μια στρώση στην επιφάνεια του γλυκού. Γαρνίρουμε με κομμάτια από φρέσκα φρούτα εποχής. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγη άχνη. Διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρουμε πάντα κρύο.