Βρίσκεται στην περιοχή Φιγαρέτο στο Κανόνι, νότια της Παλαιόπολης, την αρχαία πόλη της Κέρκυρας. Η ίδρυσή της συνδέεται από την παράδοση με το θαύμα της Θεοτόκου, η οποία έδωσε ξανά το φως στον Στέφανο που είχε τυφλωθεί από Ενετό διοικητή κατηγορούμενος άδικα ότι εixε κλέψει αλεύρι. Όταν το θαύμα (8 Μαΐου 1530) διαδόθηκε, ο νεαρός οδηγήθηκε από τις Αρχές στην πόλη, όπου ο δήμιος διαβεβαίωσε ότι τον είχε τυφλώσει.
Οι ιστορικές πληροφορίες της μονής αρχίζουν από το 1706. Το 1754 η ιδιοκτησία του Ναού της Παναγίας μεταβιβάστηκε στον ιερέα και νοτάριο (γραμματέα) ευγενή Ιωάννη Κόσμο ή Κοσμά Φίλιο, η οικογένεια του οποίου ήταν καταχωρισμένη στο Libro d 'Oro. Το 1820 ο κληρονόμος του, Αναστάσιος Φίλιος, πούλησε το ναό στον ιερομόναχο Νικόλαο Πατρίκιο από την Κεφαλονιά. Το 1850 ο ετεροθαλής αδελφός και κληρονόμος του, Ηλίας, τον παραχώρησε στον ευλαβή ιερομόναχο Γεννάδιο από τους Καλαρρύτες της Ηπείρου εις «εδαφονομήν παντοτεινήν» για 20 βενετικά τάλιρα το χρόνο.
Ο γέροντας Γεννάδιος απέκτησε το 1856 την πλήρη κυριότητα του ναού καταβάλλοντας στους κληρονόμους 400 τάλιρα. Στη συνέχεια έχτισε ένα διώροφο μοναστηριακό κτίριο, ανακαίνισε το ναό και εγκατέστησε γυναικεία αδελφότητα. Ο κληρονόμος του Γεννάδιου παρέδωσε τη μονή στη Μαρία Μαυρογιάννη, με τη μέριμνα της οποίας οργανώθηκε και το 1862 αναπτύχθηκε το κοινοβιακό καθεστώς της. Στα τέλη του 19ου αιώνα, άκμαζε.
Το Ι 991 ο Μητροπολίτης Τιμόθεος Τριβιζάς αναγνώρισε τη μονή ως «κυρίαρχον» και τη μετέτρεψε σε ανδρώα. Σήμερα είναι από τα πιο γνωστά και αγαπητά προσκυνήματα της Κέρκυρας. Από τα πιο σημαντικά κειμήλια της μονής είναι η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου Κασσωπίτρας, την οποία έχει ζωγραφίσει ο Κρητικός αγιογράφος Θεόδωρος Πουλάκης (1622-1692), ενώ στο κειμηλιοφυλάκειο υπάρχουν πολλά αξιόλογα εκθέματα, όπως η εικόνα του Μυστικού Δείπνου (1665), έργο του Φιλόθεού Σκούφου, άμφια, βιβλία, χειρόγραφα κ.ά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το λαογραφικό μουσείο της μονής. Η Ιερά Μονή Παναγίας Κασσωπίτρας γιορτάζει στις 8 Μαΐου, σε ανάμνηση του θαύματος, στις 21 Νοεμβρίου τα Εισόδεια της Θεοτόκου και στις 7 Φεβρουαρίου τη μνήμη του Αγίου Παρθενίου Λαμψάκου.