Καθεδρικός Ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας ορίστηκε το 1841 ο ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, του Αγίου Βλασίου, Επισκόπου Σεβαστείας, και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας. Με αυτή την αφορμή, μεταφέρθηκαν σε αυτόν η αμφιπρόσωπη εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Δημοσιάνας και του Αγίου Αρσενίου, το παλλάδιο του νησιού, που χρονολογείται στα τέλη του 14ου αιώνα, καθώς και το ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας. Το 1913 ο ναός επεκτάθηκε.
Πρόκειται για επτανησιακή τρίκλιτη βασιλική με αναγεννησιακά στοιχεία στις όψεις. Χαρακτηριστικά είναι τα δύο τοξωτά παράθυρα και ο κυκλικός φεγγίτης στην πρόσοψη. Εσωτερικά, ο ναός είναι διακοσμημένος με αξιόλογες αγιογραφίες μεταβυζαντινής και αναγεννησιακής τεχνοτροπίας. Αξιομνημόνευτο είναι το τέμπλο με εικόνες του 16ου αιώνα από τον προϋπάρχοντα ναό του Αγίου Βλασίου.
Άλλα έργα εξαίρετης τέχνης είναι τα βημόθυρα με τις εικόνες των Αγίων Μεθοδίου, Επισκόπου Πατάρων και του πολυάθλου Γοβδελά, τα οποία αγιογράφησε ο Κρητικός ζωγράφος Εμμανουήλ Τζάνες Μπουνιαλής στα μέσα του 17ου αιώνα, όταν κατέφυγε στην Κέρκυρα μετά την κατάληψη του Ρεθύμνου από τους Οθωμανούς.
Σημαντικές εικόνες είναι επίσης της Σταύρωσης στο νάρθηκα και οι τρεις πίνακες ιταλικής τέχνης με παραστάσεις της Παλαιάς Διαθήκης στους πλάγιους τοίχους. Στο Ιερό Βήμα διατηρούνται αποσπασματικά μεταβυζαντινές τοιχογραφίες. Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός γιορτάζει στις 15 Αυγούστου και σας 11 Φεβρουαρίου, στη μνήμη των Αγίων Βλασίου και Θεοδώρας της Αυγούστας.