Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Υλικά για 12 μερίδες
1,5 λίτρο γάλα πλήρες
115 γρ. ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας κομμένο στα δύο κατά μήκος
180 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
4 αβγά ελαφρά χτυπημένα
150 γρ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
375 γρ. φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι πορτοκαλιού
230 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ψιλοκομμένο ή μαρμελάδα πορτοκάλι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Αφαιρούμε τη βανίλια και προσθέτουμε, σε σταθερή ροή, το σιμιγδάλι χτυπώντας ελαφρά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε αργά τα αβγά, ρυθμίζουμε την ένταση της εστίας στο μέτριο προς χαμηλά και ανακατεύουμε για 20 λεπτά μέχρις ότου αποκτήσουμε μια παχύρρευστη κρέμα.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Στη συνέχεια, την καλύπτουμε με μεμβράνη, η οποία πρέπει να εφάπτεται στην επιφάνειά της αποτρέποντας το σχηματισμό κρούστας, και την αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Αλείφουμε ένα ταψί διαστάσεων 28x34x6 εκ. με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε στη βάση του ένα φύλλο κρούστας. Προσθέτουμε εννέα φύλλα στρώνοντάς τα σταυρωτά και αλείφοντάς τα με βούτυρο. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Στρώνουμε σταυρωτά από πάνω άλλα έξι φύλλα, τα οποία επίσης αλείφουμε με βούτυρο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την επιφάνεια του γλυκού σε 12 τετράγωνα. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό και χρυσαφί.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και 1 φλιτζ. νερό και αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και ανακατεύουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουμε ένα παχύρρευστο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, έτσι όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε για 15 λεπτά να το απορροφήσει. Σερβίρουμε το γαλακτομπούρεκο ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Αλείφουμε ένα ταψί διαστάσεων 28x34x6 εκ. με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε στη βάση του ένα φύλλο κρούστας. Προσθέτουμε εννέα φύλλα στρώνοντάς τα σταυρωτά και αλείφοντάς τα με βούτυρο. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά. Στρώνουμε σταυρωτά από πάνω άλλα έξι φύλλα, τα οποία επίσης αλείφουμε με βούτυρο.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε την επιφάνεια του γλυκού σε 12 τετράγωνα. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά ή μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό και χρυσαφί.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και 1 φλιτζ. νερό και αφήνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και ανακατεύουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουμε ένα παχύρρευστο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, έτσι όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε για 15 λεπτά να το απορροφήσει. Σερβίρουμε το γαλακτομπούρεκο ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.