16.7.24

Χούμους με πιπεριές Φλωρίνης και πάπρικα

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

Υλικά
(Μερίδες 4)
1 ½ φλιτζ. ρεβίθια μαγειρεμένα ή βρασμένα
4 πιπεριές Φλωρίνης ψητές (από βάζο)
2 ημίλιαστες μαλακές ντομάτες λαδιού
1 σκελίδα σκόρδο
½ κ. γ. κύμινο
1 κ. γ. γλυκιά πάπρικα
2 κ.σ. ταχίνι
Χυμό από ½ λεμόνι
¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
Ελάχιστο νερό
Αλάτι, πιπέρι
Στικ αγγουριού για το σερβίρισμα
Ψωμί φρυγανισμένο για το σερβίρισμα
Φύλλα μαϊντανού για γαρνίρισμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρεβίθια που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι, τα οποία στραγγίζουμε πολύ καλά σε σουρωτήρι. Στεγνώνουμε τις πιπεριές σε απορροφητικό χαρτί και αφαιρούμε τυχόν φλούδες και σπόρους. Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί τις ημίλιαστες ντομάτες.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια, τις πιπεριές, το ελαιόλαδο, τις ντομάτες, το σκόρδο, το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το κύμινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε για λίγα λεπτά τα υλικά. Στο τέλος, προσθέτουμε ελάχιστο νερό και δουλεύουμε λίγο ακόμα το μείγμα, να ομογενοποιηθεί πλήρως και να γίνει λείο σαν βελούδο.

Ελέγχουμε την οξύτητα και, αν χρειάζεται ένταση, συμπληρώνουμε λίγο επιπλέον λεμόνι. Σκεπάζουμε το χούμους και το αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει.

Για να το σερβίρουμε, το απλώνουμε σε ρηχό μπολ και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο με το κουτάλι. Το περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, το πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα και το γαρνίρουμε με τρυφερά φύλλα μαϊντανού.

Το σερβίρουμε δροσερό, συνοδεύοντάς το με στικ αγγουριού και φρυγανισμένο ψωμί. 'Ενα πλήρες θρεπτικό γεύμα, ανά πάσα στιγμή, ιδανικό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.