16.7.24

Ηπειρώτικη ζυμαρόπιτα νηστίσιμη

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

Για μια μεγάλη πίτα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. γιαούρτι σόγιας
200 ml γάλα σόγιας
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
50 γρ. φυτικό βούτυρο
450 γρ. vegan φέτα τριμμένη
4 κ.σ. σκληρό τυρί νηστίσιμο τριμμένο
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
Αλάτι, Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, πάνω και κάτω αντίσταση. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Αλείφουμε με φυτικό βούτυρο ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 30-35 εκ. και βάζουμε το ταψί στο φούρνο να ζεσταθεί καλά.

Χτυπάμε σε ένα μπολ το γάλα, το γιαούρτι, δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ενσωματώνουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας παράλληλα, μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο και αρκετά ρευστό χυλό.

Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα vegan φέτας και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στο ζεστά ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Τρίβουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα και πασπαλίζουμε με το νηστίσιμο τυρί. Πρέπει η πίτα μας να είναι λεπτή σε πάχος.

Λιώνουμε το υπόλοιπο φυτικά βούτυρο και το αναμειγνύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το μείγμα την πίτα.

Ψήνουμε τη νηστίσιμη ζυμαρόπιτα στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία και να ξεκολλάει εύκολα από το ταψί όταν πάμε να τη σηκώσουμε με μαχαίρι. Τη χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.