Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Υλικά:
(Μερίδες 8-10)
4 μελιτζάνες φλάσκες
Λίγες σταγόνες βαλσαμικό ξίδι
Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
Λίγο φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Για τον κιμά
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι, πιπέρι
Για την κρέμα γιαουρτιού
250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
3 μεγάλα αβγά
1/2 φλιτζ. φρέσκο γάλα
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
Για το ταψί
1 φλιτζ. τρίμματα ψωμιού (ή φρυγανιά)
2 ώριμες κατακόκκινες ντομάτες σε φέτες
250 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
250 γρ. φέτα θρυμματισμένη
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις αραδιάζουμε σε δύο ταψιά. Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι και τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Κιμάς
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά για 5-6 λεπτά, μέχρι να αλλάξει χρώμα, χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί για 4-5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμα. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Κρέμα γιαουρτιού
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με το σύρμα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και λίγο αλατοπίπερο. Τέλος, ρίχνουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
Στήσιμο
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 35 εκ. και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Βάζουμε μία στρώση μελιτζάνες καλύπτοντας όλη τη βάση του σκεύους. Αναμειγνύουμε το ανθότυρο με τη φέτα και πασπαλίζουμε με λίγο από το μείγμα τις μελιτζάνες. Καλύπτουμε με μια στρώση ντομάτας και συνεχίζουμε με το μισό κιμά.
Ραντίζουμε τα υλικά με τη μισή κρέμα γιαουρτιού. Κάνουμε μια δεύτερη στρώση μελιτζάνας και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις ντομάτας και κιμά και περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα γιαουρτιού. Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση μελιτζάνας και ολοκληρώνουμε με ροδέλες ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε την επιφάνεια και, αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για μία ώρα στο ψυγείο.
Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 160°C, στη μεσαία σχάρα, για 35-40 λεπτά.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη φρυγανιά με το κεφαλοτύρι και πασπαλίζουμε το φαγητό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα με ξεσκέπαστο ταψί, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.