12.8.24

Μπάμιες καραμελωμένες

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα

Υλικά:
(Μερίδες 4)
1 κιλό μικρές και τρυφερές μπάμιες
3 κ.σ. ξίδι από κρασί
1 κ. γ. αλάτι
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. (γεμάτο) πελτέ ντομάτας

Για τη σάλτσα ντομάτας
4 ώριμες μεγάλες ντομάτες
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
½ κ. γ. ζάχαρη ή λίγο πετιμέζι
Λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μπάμιες και τις αφήνουμε για λίγο σε σουρωτήρι να στραγγίσουν τελείως από τα νερά. Στη συνέχεια, τις καθαρίζουμε και τις αλατίζουμε. Τις απλώνουμε σε μεγάλο ταψί, τις ραντίζουμε με το ξίδι και ανακατεύουμε. Τις αφήνουμε στον ήλιο ή σε ζεστό σβηστό φούρνο για μία ώρα. Για να αποβάλουν οι μπάμιες την κολλώδη ουσία τους, χρειάζονται ζεστό περιβάλλον. Μετά από αυτήν τη διαδικασία, τις στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα υγρά. Δεν τις ξεπλένουμε ποτέ από το ξίδι και το αλάτι, γιατί θα βγάλουν εξωτερικά περισσότερη κολλώδη ουσία.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Κόβουμε τις ντομάτες σε χοντρά κομμάτια, τις ρίχνουμε σε μικρή κατσαρόλα και τις βράζουμε (χωρίς ελαιόλαδο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 15 λεπτά, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους και να γίνουν σχεδόν σαν πελτές.

Όταν στεγνώσει τελείως η σάλτσα στην κατσαρόλα και δεν έχει καθόλου υγρά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά. Προσέχουμε το αλάτι στη σάλτσα γιατί οι μπάμιες είναι ήδη αλατισμένες.

Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα. Χωρίς να βάλουμε ελαιόλαδο, ρίχνουμε τις μπάμιες στο καυτό στεγνό σκεύος και τις αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν τελείως, ανακατεύοντας τακτικά για να βοηθήσουμε τη διαδικασία.

Όταν πιουν όλα τα υγρά τους, ρίχνουμε 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπάμιες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο μέτριο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα στη βάση του σκεύους για 1 λεπτό, να ψηθεί και να βγάλει τα αρώματά του.

Βάζουμε τις μπάμιες πολύ απλωτά σε παραλληλόγραμμο ταψί 25x35 εκ. ή στρογγυλό 32 εκ. Οι μπάμιες πρέπει να μπουν σε μία στρώση και να μην καλύπτει ή μία την άλλη. Με ένα κουτάλι τις περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό (περίπου 1/2 φλιτζ.) στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τις ντομάτες για να πάρουμε όλα τα υπολείμματα της σάλτσας και περιχύνουμε το φαγητό. Δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά το ταψί. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, χωρίς σκέπασμα, για περίπου 50-60 λεπτά, στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, μέχρι να καψαλιστεί και να καραμελώσει. Στο τέλος, οι μπάμιες θα πιουν όλη τη σάλτσα τους και θα μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, αποκτώντας μια ελαφριά κρούστα ντομάτας στην επιφάνειά τους. Αν θέλουμε, τις πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό κατά το σερβίρισμα.

Μυστικό
Για να μελώσουν σωστά οι μπάμιες, αποφεύγουμε τον αέρα στο ψήσιμο.