Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Υλικά
(Μερίδες 12)
4 συσκευασίες τετράγωνα κράκερ
500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος ψυγείου ή κρέμα γάλακτος 35α% λιπαρά
Για την κρέμα σοκολάτας
4 κρόκους αβγών
125 γρ. ζάχαρη
100 γρ. φρέσκο γάλα
150 γρ. κουβερτούρα 70%
2 πρέζες αλάτι
150 γρ. πραλίνα
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά πολύ κρύα
Για την επικάλυψη
300 γρ. κουβερτούρα 70% ψιλοκομμένη
350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κ.σ. μέλι
30 γρ. λικέρ κρέμα
κακάο ή καφέ
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα 500 γρ. κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνειά της κορυφές που στέκονται. Διατηρούμε τη σαντιγί παγωμένη στο ψυγείο.
Κρέμα σοκολάτας
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη και το αλάτι για 3-4 λεπτά να ασπρίσουν. Ρίχνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και το μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των αβγών, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αφήνουμε την κρέμα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πυκνώσει. Αν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε τη θερμοκρασία η οποία πρέπει να φτάσει τους 80οC. Διαφορετικά, καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη όταν αφήνει παχύ στρώμα στη ράχη της κουτάλας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση προσέχουμε να μην πάρει βράση.
Ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα (150 γρ.) και την περιχύνουμε με τη ζεστή κρέμα αβγών. Ανακατεύουμε με σύρμα να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Ενσωματώνουμε και την πραλίνα, ανακατεύοντας καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος (300 γρ.) μέχρι να γίνει παχύρρευστη. Την προσθέτουμε στη σοκολατένια κρέμα ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.
Επικάλυψη
Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε κατευθείαν πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσουμε μια λεία, γυαλιστερή και πυκνή γκανάς. Προσθέτουμε το μέλι και το λικέρ και ανακατεύουμε.
Στήσιμο
Καλύπτουμε πλήρως τη βάση ενός στενόμακρου σκεύους διαστάσεων 32x25 εκ. με κράκερ. Απλώνουμε σε μία στρώση τη μισή κρύα σαντιγί. Επαναλαμβάνουμε μία στρώση κράκερ. Απλώνουμε από πάνω όλη την κρέμα σοκολάτας. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση κράκερ.
Απλώνουμε την υπόλοιπη σαντιγί και ολοκληρώνουμε τις στρώσεις με κράκερ. Τέλος, περιχύνουμε το γλυκό με την επικάλυψη σοκολάτας και ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη το γλυκό και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες, να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί. Την επόμενη ημέρα είναι ακόμα καλύτερο στη γεύση και κόβεται ωραία σε κομμάτια πάστας.
Μυστικό
Η φυτική κρέμα γάλακτος είναι ήδη γλυκιά και δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης. Αν χρησιμοποιήσουμε ζωική, βάζουμε λίγη άχνη, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.