Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Υλικά:
(Μερίδες 8)
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
200 γρ. ζαμπόνι Νάξου (ή άλλο αλλαντικό σε χοντρή φέτα) σε μικρά καρέ
50 γρ. βούτυρο
300 γρ. φέτα
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
4 αβγά
1 λίτρο γάλα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 ώριμες ντομάτες σε φέτες
Λίγο σχοινόπρασο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα χοντρά μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 7 λεπτά και τα σουρώνουμε. Προσθέτουμε το μισό βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Αναμειγνύουμε σε ενα μπολ τη γραβιέρα με τη φέτα.
Αλείφουμε καλά τη βάση και τα τοιχώματα ενός ταψιού 24x35 εκ. με το υπόλοιπο βούτυρο και απλώνουμε τα μισά μακαρόνια σε μια στρώση. Πασπαλίζουμε με το ζαμπόνι και το μισό μείγμα τυριών και απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα τυριά και πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με το γάλα, λίγο αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Περιχύνουμε με το μείγμα την πίτα. Καλύπτουμε την επιφάνεια με λεπτές φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο.
Ψήνουμε τη μακαρονόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνειά της. Την αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά και την κόβουμε σε κομμάτια. Τη σερβίρουμε ζεστή ως κυρίως φαγητό ή σε θερμοκρασία δωματίου ως σνακ.