4.8.24

Κοκορομακαρονάδα του Δεκαπενταύγουστου

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα

Υλικά:
(Μερίδες 5)
1 ½ κιλό κόκορα σε μερίδες
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ. γ. ζάχαρη ή άλλο γλυκαντικό
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρίφαλο
1 φύλλο δάφνης
3/4 φλιτζ. κόκκινο κρασί
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
500 γρ. μακαρόνια
Κεφαλοτύρι τριμμένο ή ξερή μυζήθρα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Στεγνώνουμε πολύ καλά τις μερίδες του κόκορα και τις αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια, για 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Στα κενά της κατσαρόλας ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει διάφανο, αλλά να μην πάρει χρώμα. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε 1-2 λεπτά να ζεσταθούν και να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1 λεπτό, να ψηθεί. Σβήνουμε με το κρασί και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας με την κουτάλα. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη δάφνη και λίγο ζεστό νερό, ώστε να σκεπαστεί ο κόκορας.

Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Χρειάζεται περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προς το τέλος, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Αφού βράσει το πουλερικά, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και το διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό. Συμπληρώνουμε στη σάλτσα 2 φλιτζ. ζεστό νερό και, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 1-2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνει η συσκευασία τους. Θέλουμε σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα και αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα, αλλά να τη ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια.

Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει τα περισσότερα υγρά και έχουν μείνει με λίγη πυκνή και δεμένη σάλτσα. Σερβίρουμε τη ζουμερή Κοκορομακαρονάδα με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Μυστικό
Το φαγητό πρέπει να βράζει σε χαμηλή φωτιά, πάντα με καπάκι, ώστε να μην εξατμίζονται τα υγρά, αλλά να μαλακώσει σωστά ο κόκορας και να μείνει αρκετή σάλτσα στο τέλος.