13.8.24

Τουρλού στο ταψί

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 60 λεπτά

Υλικά:
(Μερίδες 8)
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
2 μέτρια κολοκύθια
2 μεγάλες πατάτες
3 ώριμες και σφιχτές ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 μικρά κρεμμύδια
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. νερό
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στον αέρα και στις αντιστάσεις. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε έξι κομμάτια την καθεμία, τα κολοκύθια επίσης στα έξι, σαν μεγάλες μπουκιές 4-5 εκ. (θα μικρύνουν στο ψήσιμο), τις ντομάτες στα τέσσερα και τις πατάτες σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.

Βάζουμε τα λαχανικά απλωτά σε ένα ταψί να μην καλύπτει το ένα το άλλο. Αλέθουμε στο μπλέντερ το σκόρδο με το ελαιόλαδο και περιχύνουμε το φαγητό. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια ή με δύο κουτάλες. Περιχύνουμε με το νερό (θα βγάλουν και τα λαχανικά τα υγρά τους).

Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το τουρλού στον προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα, για 35 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, να μελώσουν τα λαχανικά και να πιουν όλα τα υγρά τους. Στο τέλος πρέπει να μείνουν με το λάδι τους.

Ζεστό είναι ένα νόστιμο καλοκαιρινό μεσημεριανό φαγάκι και κρύο, ως ψητή σαλάτα, γίνεται το τέλειο συνοδευτικό. Το σερβίρουμε με ξινομυζήθρα και φρέσκο ψωμί.