Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
Για το πιλάφι
1 ποτήρι ρύζι νυχάκι
1 φλιτζ. αρακά κατεψυγμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
3 κ.σ. μαύρες σταφίδες
3 κ.σ. αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροσπασμένα
1 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
2 ½ ποτήρια ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι
Για τη συκωταριά
1 αρνίσια συκωταριά (1 κιλό περίπου)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φλιτζ. του καφέ ε.π. ελαιόλαδο
1 κ. γ. γλυκιά πάπρικα
1 κ. γ. μπαχάρι σε σκόνη
1 κ. γ. αποξηραμένο θυμάρι
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Συκωταριά
Ζεματίζουμε για 5 λεπτά τη συκωταριά σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που βράζει. Τη στραγγίζουμε και την κόβουμε σε μικρές μπουκιές.
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη συκωταριά με το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσει καλά η συκωταριά. Προσθέτουμε την πάπρικα, το μπαχάρι, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μείνουν τα συκωτάκια με τη σάλτσα τους.
Πιλάφι
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον αρακά, την πιπεριά, τη σταφίδα και τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο, μέχρι να στεγνώσει η κατσαρόλα.
Ρίχνουμε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία, το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το πιλάφι να ηρεμήσει λίγο και να τραβήξει την υγρασία του.
Μεταφέρουμε το πιλάφι σε φάρμα του κέικ και το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Βάζουμε στο κέντρο τα συκωτάκια με τη σάλτσα τους και σερβίρουμε.
Μυστικά
Για έξτρα άρωμα και μια νότα δροσιάς, γαρνίρουμε στο τέλος τη συκωταριά με 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αν θέλουμε τα συκωτάκια να έχουν πιο δεμένη σάλτσα, την ώρα που τα σοτάρουμε, τα πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. αλεύρι.