12.8.24

Ο πιο ελαφρύς μουσακάς

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Υλικά:
(Μερίδες 10)
2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Φρυγανιά τριμμένη

Για την ελαφριά μπεσαμέλ
1 ½ λίτρο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
125 γρ. κορν φλάουρ
2 κ.σ. βούτυρο
2 αβγά χτυπημένα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
Αλάτι, πιπέρι
200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα

Για τη σάλτσα κιμά
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
800 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνης
1 ξύλο κανέλας
1/3 φλιτζ. κονιάκ
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Μελιτζάνες
Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις αραδιάζουμε σε δύο ταψιά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλάτι. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Εύκολη μπεσαμέλ
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αβγά και το τυρί και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Μεταφέρουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά και βράζουμε την κρέμα, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πήξει.

Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα να απορροφηθούν πλήρως από την κρέμα. Τέλος, ενσωματώνουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, τη γεύση προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι ή λίγο μοσχοκάρυδο επιπλέον.

Σάλτσα κιμά
Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του σκεύους τον κιμά. Τον αφήνουμε 7-8 λεπτά να ψηθεί καλά χωρίς να ανακατεύουμε για να μη βγάλει υγρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.

Σβήνουμε με το κονιάκ και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας που έχει πλέον αρωματίσει τη σάλτσα. Σιγοβράζουμε τον κιμά σκεπασμένο για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Τον αποσύρουμε από την εστία και ενσωματώνουμε δύο κουτάλες μπεσαμέλ ανακατεύοντας.

Στήσιμο
Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος ή ταψί διαστάσεων 25x40 εκ. και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και τις πασπαλίζουμε με το μισό κεφαλοτύρι. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά και συνεχίζουμε με μια στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.

Απλώνουμε στην επιφάνεια τη light μπεσαμέλ και ψήνουμε το μουσακά σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Τον αφήνουμε να κρυώσει ώστε να κόβεται και σερβίρουμε.