12.8.24

Οικογενειακό προφιτερόλ

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Υλικά
(Μερίδες 8)
16 σου
150 γρ. σαντιγί για το τελείωμα

Για την κρέμα βανίλιας
500 γρ. γάλα
80 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
40 γρ. βούτυρο
1 κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κρόκους αβγών

Για την επικάλυψη
300 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο
225 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση
Μπορούμε να φτιάξουμε σπιτικά σου ή, για μεγαλύτερη ευκολία, να τα προμηθευτούμε έτοιμα από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μας.

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας την κρέμα: Κρατάμε 1 φλιτζ. γάλα και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια προσθέτοντας παράλληλα το κρύο γάλα που κρατήσαμε, για να διαλυθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε κουταλιές από το ζεστό γάλα στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας συνεχώς. Αδειάζουμε το αραιωμένο μείγμα των αβγών στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο ζεστό γάλα και, ανακατεύοντας πάντα, αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει.

Την αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας να λιώσει. Μεταφέρουμε την κρέμα σε πυρίμαχο σκεύος, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας (φροντίζουμε να εφάπτεται στην επιφάνειά της αποτρέποντας το σχηματισμό κρούστας) και την αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε την κρύα κρέμα σε κορνέ ζαχαροπλαστικής με χοντρή μύτη και γεμίζουμε τα σου. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο οικογενειακό μπολ ή σε μικρά ατομικά.

Ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ την κουβερτούρα. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος και, μόλις πάρει βράση, περιχύνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να λιώσει τελείως και να ομογενοποιηθεί σε μια λεία, γυαλιστερή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και στη συνέχεια περιχύνουμε τα σου. Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο.

Λίγο πριν σερβίρουμε το προφιτερόλ, γαρνίρουμε την επιφάνειά του με σαντιγί.