12.8.24

Μοσχάρι λεμονάτο

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες

Υλικά:
(Μερίδες 4)
1 κιλό μοσχάρι (νουά ή ποντίκι)
3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο
1/2 ξερό κρεμμύδι
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
Χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι
1/4 κ. γ. μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 κ.σ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση
Στεγνώνουμε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί. Το δένουμε με σπάγκο για να διατηρήσει το σχήμα του ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το περάσει σε δίχτυ.

Ζεσταίνουμε σε μια στενή κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι για 10 λεπτά από όλες τις πλευρές, να αποκτήσει μια ρόδινη κρούστα. Προσθέτουμε τα λαχανικά ολόκληρα και πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κρέας. Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά το μοσχαράκι, γυρίζοντας ανά διαστήματα το κρέας ώστε να βράσει ομοιόμορφα. Στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφαιρούμε όλα τα λαχανικά.

Βγάζουμε το μοσχάρι σε ξύλο κοπής και αφαιρούμε το σπάγκο ή το δίχτυ. Κρατάμε 2 φλιτζ. ζωμό στην άκρη αν θέλουμε να βράσουμε ρύζι σε αυτό ή τον χρησιμοποιούμε σαν ενισχυτικό γεύσης σε άλλο φαγητό. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην υπόλοιπη σάλτσα.

Κόβουμε το μοσχάρι σε λεπτές φέτες και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα μέσα στη λεμονάτη σάλτσα. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να κοχλάζει, μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα. Σερβίρουμε σε μια πιατέλα το μοσχάρι, το περιχύνουμε με τη σάλτσα του και γαρνίρουμε με αρακά και βραστά λαχανικά.