Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Υλικά:
(Μερίδες 70)
60 τρυφερά αμπελόφυλλα
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 φλιτζ. ρύζι Καρολίνα
5 κ.σ. κουκουνάρι
5 κ.σ. μαύρη σταφίδα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα
2 ματσάκια φρέσκα τρυφερά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα
1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
3 μεγάλες ώριμες και σφιχτές ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το ρύζι σε ένα μπολ με νερό για 15 λεπτά. Στη συνέχεια το ξεπλένουμε σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά, στύβουμε από πάνω το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο) για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί. Συμπληρώνουμε 2 φλιτζ. νερό και σιγοβράζουμε για 6-7 λεπτά, ίσα να πιει το ρύζι τα υγρά του. Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα και το υπόλοιπο λάδι.
Ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για 1-2 λεπτά σε νερό που κοχλάζει και τα ρίχνουμε απευθείας σε ένα μπολ με κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός τους. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη των φύλλων.
Απλώνουμε στην παλάμη μας ένα αμπελόφυλλο, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, και βάζουμε στο κέντρο του μία κουταλιά γέμιση. Κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό. Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ντολμαδάκια. Τα αραδιάζουμε στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κοντά το ένα με το άλλο.
Για τη σάλτσα
Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε με το μείγμα τα ντολμαδάκια. Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις και στην κάτω σχάρα, για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα μέχρι να μείνουν τα ντολμαδάκια με το λάδι τους. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.
Μυστικό
Για να πετύχει η συνταγή πρέπει να μελώσει το φαγητό, να καραμελώσει η ντομάτα, να μείνει με το λάδι του.