Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Υλικά:
(Μερίδες 5)
10 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
6 μικρά κρεμμύδια άνυδρα σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
6 ώριμες ντομάτες
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ζάχαρη ή πετιμέζι
4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
200 ml ε.π. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε από μπροστά μία μικρή φέτα. Κρατάμε το τρυφερό κοτσάνι γιατί θα συγκρατεί τη μελιτζάνα και το σχήμα της. Με μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε κατά μήκος ριγωτά (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ). Κάνουμε θήκη για τη γέμιση χαράσσοντας κατά μήκος τις μελιτζάνες και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλα.
Σε μία λεκάνη γεμάτη νερό ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και βυθίζουμε μέσα τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, να μαλακώσουν και να ανοίξουν στη σχισμή που κάναμε.
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε ξύνοντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. 'Ετσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα. Τις κόβουμε στη μέση και, με κουτάλι ή ζουλώντας τες, αφαιρούμε τους σπόρους και τους χυμούς (τα κρατάμε για άλλη συνταγή). Τις ψιλοκόβουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα, να μαραθούν τα κρεμμύδια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και γεμίζουμε τη θήκη. Τις αραδιάζουμε σε ταψί κοντά τη μια στην άλλη. Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες. Όση γέμιση μείνει τη ρίχνουμε στην επιφάνεια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1 φλιτζ. νερό.
Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο σφραγίζοντας το καλά γύρω γύρω και ψήνουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά.
Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά ακόμα, μέχρι να καραμελώσουν οι μελιτζάνες, να ροδίσουν και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους. Είναι βασικό να ψηθούν σωστά για να μελώσουν οι μελιτζάνες και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Αφήνουμε το ιμάμ Μπαϊλντί να σταθεί λίγο και μετά σερβίρουμε.
Μυστικό
Πεντανόστιμο, χωρίς τηγάνι. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του για να μελώσει σωστά η μελιτζάνα.