Πρόκειται για το τρίτο αρχαιότερο μοναστήρι των Μετεώρων και το πιο δυσπρόσιτο. Κατά την παράδοση, η μονή χτίστηκε το 1488 από έναν μοναχό ονόματι Δομέτιο. H αρχαιότερη οικοδομική φάση της αντιπροσωπεύεται από το σημερινό Καθολικό, το οποίο-σύμφωνα με τη σχετική κτητορική επιγραφή-ανεγέρθηκε το 1475-6 και είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Πρόκειται για μικρό ναό βυζαντινού τύπου, σταυροειδή, δικιόνιο, με χαμηλό τρούλο.
Αποτελείται από το Ιερό, τον κυρίως ναό και το νάρθηκα, που είναι μεταγενέστερη προσθήκη και πρέπει να χτίστηκε το 1689. Το ενδιαφέρον παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του κυρίως ναού κλάπηκε το 1979 από σπείρα ιερόσυλων μαζί με παλιές εικόνες και έχει αντικατασταθεί σήμερα από νεότερο. Το μόνο που έμεινε είναι ένας σταυρός στο επάνω μέρος του τέμπλου. Επίσης σώθηκε η τίμια κάρα του Αγίου Τρύφωνα.
H αγιογράφηση του Καθολικού έγινε αμέσως μετά την ανέγερσή του από το Θηβαίο ζωγράφο Ιωάννη, αλλά καθώς αυτές οι πρώτες αγιογραφίες με τον καιρό καταστράφηκαν, ο ναός επαναγιογραφήθηκε το 1741 από τον ιερέα Αντώνιο και τον αδελφό του, Νικόλαο. Από τις τοιχογραφίες ξεχωρίζουν ο Παντοκράτορας και οι τέσσερις Ευαγγελιστές. Ο εσωνάρθηκας του Καθολικού τοιχογραφήθηκε το 1692.
Το 1682, με έξοδα και κόπο των ιερομόναχων Δαμασκηνού, Ιωνά και Παρθενίου, χτίστηκε και αγιογραφήθηκε το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ένας μικρός κυκλικός ναός με θόλο, λαξευμένος στο βράχο, που πιθανόν παλαιότερα, πριν από τη διαμόρφωσή του σε ναό, ήταν το ησυχαστήριο κάποιου ερημίτη. Το 1684 προστέθηκε στη νοτιοανατολική γωνία του ναού και ένα μικρό σκευοφυλάκιο που επικοινωνεί με το Ιερό.
Δυστυχώς, το πλούσιο σκευοφυλάκιο της μονής λεηλατήθηκε και η βιβλιοθήκη της πυρπολήθηκε κατά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο από Γερμανούς και Ιταλούς. Η μονή έμεινε έρημη από το 1942 μέχρι το 1961, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά από τα πολύτιμα κειμήλιά του. Το 1972 ανακαινίστηκε και σήμερα ασκητεύει σε αυτό ο ιερομόναχος π. Δομέπος. Στη μονή ανήκουν 124 χειρόγραφα, τα οποία από το 1953 φυλάσσονται στη Μονή Αγίου Στεφάνου, μαζί με παλιές πολύτιμες εικόνες.