30 λεπτά προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
1 ώρα και 15 λεπτά αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45 λεπτά
Υλικά
Μερίδες: 4-5
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 10 γρ. νωπή μαγιά
1/2 κιλό (4 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
νερό χλιαρό (όσο πάρει)
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 κούπα ψιλοκομμένη ντομάτα
1 κούπα (200 ml) ελαιόλαδο
λίγη ξερή ρίγανη, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη λαδένια Κιμώλου, ξεκινάμε βάζοντας το αλεύρι σε βαθύ σκεύος.
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1 κούπα ψιλοκομμένη ντομάτα
1 κούπα (200 ml) ελαιόλαδο
λίγη ξερή ρίγανη, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη λαδένια Κιμώλου, ξεκινάμε βάζοντας το αλεύρι σε βαθύ σκεύος.
Διαλύουμε σε 1 κούπα χλιαρό νερό τη μαγιά και την προσθέτουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά χλιαρό νερό, μέχρι να γίνει το ζυμάρι μαλακό.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45 λεπτά).
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ. Τοποθετούμε στο κέντρο το ζυμάρι και το απλώνουμε με τις παλάμες μας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε την ντομάτα σε σουρωτήρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά στο τηγάνι με λίγο λάδι.
Απλώνουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες πάνω στο ζυμάρι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο πιπέρι.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το ζυμάρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 45 λεπτά).
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ. Τοποθετούμε στο κέντρο το ζυμάρι και το απλώνουμε με τις παλάμες μας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε την ντομάτα σε σουρωτήρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά στο τηγάνι με λίγο λάδι.
Απλώνουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες πάνω στο ζυμάρι, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη και λίγο πιπέρι.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.