Προετοιμασία: 30 λεπτά
Αναμονή: 1 βράδυ
Ψήσιμο: 18 λεπτά
Υλικά (για 4 μερίδες)
Για τα σουτζουκάκια
800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά, περασμένος δύο φορές από την κιμαδομηχανή
200 γρ. κιμάς πρόβειος, από μπούτι, περασμένος δύο φορές από την κιμαδομηχανή
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
500 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο σε γάλα και στυμμένο
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
1 κουτ. γλυκού αλάτι
¼ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
1/3 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
¼ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
150 ml ελαιόλαδο + ελάχιστο επιπλέον, για την επάλειψη
Για το σερβίρισμα
4 πίτες για σουβλάκι
λίγη γλυκιά πάπρικα
1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές ροδέλες
Τα φύλλα από 3 κλωνάρια μαϊντανό
λίγο ελαιόλαδο
2 ντομάτες, σε φέτες
Διαδικασία
Σουτζουκάκια: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε καλά για αρκετή ώρα, μέχρι να αναμειχθούν. Είναι προτιμότερο να τα ζυμώσουμε στο μίξερ, με το φτερό, σε χαμηλή ταχύτητα. Το μείγμα είναι έτοιμο όταν ο κιμάς αποκτήσει πολύ ανοιχτό χρώμα. Αλείφουμε την επιφάνεια του μείγματος με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Την επόμενη ημέρα: Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία και λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου. Βγάζουμε το μείγμα κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε σουτζουκάκια στο γνωστό σχήμα, με μήκος 8-10 εκ. Τα αραδιάζουμε στη λαδωμένη σχάρα και την τοποθετούμε περίπου 8 εκ. κάτω από τις αντιστάσεις του γκριλ. Ψήνουμε τα σουτζουκάκια για περίπου 18 λεπτά, γυρίζοντάς τα μερικές φορές. Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα (χωρίς να σβήσουμε το γκριλ).
Σερβίρισμα: Στο ήδη καυτό γκριλ ψήνουμε τις πίτες για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να γίνουν αφράτες και να ροδίσουν. Τις μοιράζουμε σε πιάτα και πάνω τους βάζουμε όσα σουτζουκάκια επιθυμεί ο καθένας στη μερίδα του.