4.10.24

Κορινθία: Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήριας

H Ζήρια ή Κυλλήνη είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου. Η πιθανή ετυμολογική ερμηνεία είναι το σλάβικο ζίρι, που σημαίνει βελανίδι. Χωρίζεται στη Μικρή και Μεγάλη Ζήρια από τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας με τον ποταμό Σύθα. H ιδιαιτερότητα της Μεγάλης Ζήριας είναι ότι πέντε από τις κορυφές της ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, από τις οποίες η ψηλότερη Ψηλή Κορφή φτάνει τα 2.374 μέτρα. Στο βορειοανατολικό άκρο του οροπεδίου τηs Κυλλήνης υπάρχει το Αθλητικό Κέντρο Ζήριας.

Σε υψόμετρο 1.600 και μόλις 7 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα Κορινθίας, το Αθλητικό Κέντρο είναι το πιο κοντινό στην Αθήνα χιονοδρομικό (160 χλμ.), φιλοδοξώνταs να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις ορεινές δραστηριότητες του νομού, καθώs και δυναμικό πόλο έλξης τουρισμού. Όλο το οικοσύστημα (η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας και οι κορυφές της Ζήριας) λόγω της σπανιότητας και της μεγάλης βιοποικιλότητας (1.000 σπάνια ενδημικά είδη, 4 από τα οποία υπάρχουν μόνο στην Κυλλήνη) έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000.

Το Αθλητικό Κέντρο Ζήριας διαθέτει μια πίστα baby lift ύψους 100 μέτρων, συρόμενο αναβατήρα 400 μέτρων (το γνωστό στους χιονοδρόμους «πιατάκι»), σαλέ σύγχρονων εγκαταστάσεων με θέα το οροπέδιο της Φλαμπουρίτσας, χιονοδρομικό εξοπλισμό για ενοικίαση, καθώς και snow mobiles για περιήγηση μέχρι τη λίμνη Δασίου και το σπήλαιο του Ερμή, από τα ελάχιστα της Ελλάδας σε τέτοιο υψόμετρο (1.700). Σύμφωνα με τη μυθολογία, σ' αυτό το σπήλαιο με τον πλούσιο σταλακτικό διάκοσμο έφερε στον κόσμο η Μαία τον πατέρα των Θεών Δία. Γι' αυτό και ο Όμηροs τις κορυφές της Κυλλήνης τις χαρακτήριζε θεϊκές (Κυλλήνης Δία κάρινα).