Πρωτότυπη και νοστιμότατη παραλλαγή της γεμιστής ψητής πατάτας, με εντυπωσιακή εμφάνιση. Εύκολη και θρεπτική συνταγή, ιδανική για παιδιά.
για 6 άτομα
6 μεγάλες πατάτες
6 αβγά
½ φλιτζ. τριμμένο κίτρινο τυρί (κεφαλοτύρι, παρμεζάνα, ρεγκάτο κ.ά)
τριμμένη ψίχα ψωμιού
βούτυρο
αλάτι, πιπέρι
Αφού πλύνετε καλά τις πατάτες (καλό είναι να έχουν το ίδιο περίπου μέγεθος), τις ψήνετε στο φούρνο τόσο ώστε να τρυπιούνται ελαφρά με το πιρούνι.
Βγάζετε τις πατάτες από το φούρνο, κόβετε από το επάνω μέρος τους ένα κομμάτι και αφαιρείτε αρκετή από την ψίχα τους. Ανακατεύετε την ψίχα, την αλατοπιπερώνετε και την ξανατοποθετείτε στις πατάτες, αφήνοντας μία τρύπα στο πάνω μέρος.
Σπάτε από ένα αβγό ακριβώς στην τρύπα κάθε πατάτας, με προσοχή για να μην σπάσει ο κρόκος. Ρίχνετε από πάνω το τριμμένο τυρί, προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζετε με την τριμμένη ψίχα ψωμιού, που θα έχετε βουτυρώσει ελαφρώς.
Τοποθετείτε τις πατάτες ξανά στον αναμμένο φούρνο και τις ψήνετε μέχρι να ροδίσει το τυρί και η ψίχα του ψωμιού.
Σερβίρετε τις πατάτες αμέσως μόλις τις βγάλετε από το φούρνο, αφού είναι πιο νόστιμες όσο είναι ακόμη ζεστές.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ½ ώρα
Χρόνος ψησίματος: 30-40 λεπτά
Για να δώσετε πιο έντονη γεύση στη γέμιση της πατάτας, μπορείτε να ανακατέψετε ταν ψίχα της με ψιλοκομμένο και τηγανισμένο μπέικον, ζαμπόν η κάποιο άλλο αλλαντικό που προτιμάτε.