Ανάμεσα στη Φολέγανδρο και την Ίο, η Σίκινος διατηρεί ζωντανή την παραδοσιακή της κληρονομιά και αποτελεί τόπο ιδανικό για ήρεμες διακοπές, παρέα με απλούς, ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους. Το αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο, η αρμονική συνύπαρξη του λευκού και του μπλε, οι όμορφες ακρογιαλιές με τα γαλαζοπράσινα νερά, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Χώρας, τα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία, οι αναβαθμίδες με τις καλλιέργειες και τις ξερολιθιές δίνουν ξεχωριστό χρώμα στο νησί.
Χώρα: Ο γνήσιος κυκλαδίτικος οικισμός της Χώρας, από τους ωραιότερους των Κυκλάδων, απλώνεται σε δυο υψώματα και αγναντεύει από ψηλά το πέλαγος. Τα κάτασπρα παραδοσιακά σπίτια και τα όμορφα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα στενά με τα ασβεστωμένα πεζούλια και σκαλοπάτια, τα γραφικά καφενεία και οι ταβέρνες με τη σικινιώτικη κουζίνα, οι αξιόλογες εκκλησίες και οι παλαιοί μύλοι συνθέτουν ένα γοητευτικό σύνολο. Από τους δύο συνοικισμούς που συγκροτούν τη Χώρα, ο παλαιότερος είναι το Κάστρο, ενώ το Χωριό είναι δημιούργημα των Νεότερων Χρόνων.
Αλοπρόνοια: Λιμάνι του νησιού, που βλέπει στην ανατολή, η γραφική Αλοπρόνοια, με τα κάτασπρα σπίτια της, απλωμένα αμφιθεατρικά γύρω από την αμμουδερή παραλία, καλωσορίζει τους επισκέπτες της Σικίνου. Εδώ, δένουν βάρκες, αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη. Αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να πραγματοποιήσετε με σκάφος το γύρο του νησιού και να γνωρίσετε τις απρόσιτες από την ξηρά ακτές του. | Κολύμπι: Στην Αλοπρόνοια, τον Άγιο Νικόλαο, το Διαλισκάρι, το Μάλτα, τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Παντελεήμονα, τα Σαντοριναίικα, τον Άγιο Ιωάννη και τον Καρά.
Οινοποιείο Μάναλη: Το μικρό Οινοποιείο του Μάναλη, αναβιώνει άνυδρες Κυκλαδίτικες ποικιλίες. Μπορείτε να το επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε τα κρασιά, αλλά και να απολαύσετε το γεύμα ή το δείπνο σας στο εστιατόριο «Στροφιλιά».
Τι να ψωνίσετε: Μέλι, τυρί, κάππαρη, παστέλι, «μελετίνια» (γλυκά με μυζήθρα και ζάχαρη), κουλούρες, παξιμάδια. | Τοπικές νοστιμιές: Σαλάτα με κάππαρη, αμπελοφάσουλα, κολοκυθάκια γεμιστά, μελιτζάνες κοκκινιστές, βλίτα, τυρόπιτα, αρνί στο φούρνο, κατσίκι γεμιστό, ψάρια και θαλασσινά (καλαμάρι γεμιστό κ.ά.), ξινόγαλο, γλυκά κουταλιού και κρασί. Στους γάμους και τα βαφτίσια προσφέρεται παστέλι. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στην Αλοπρόνοια.
Οινοποιείο Μάναλη: Το μικρό Οινοποιείο του Μάναλη, αναβιώνει άνυδρες Κυκλαδίτικες ποικιλίες. Μπορείτε να το επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε τα κρασιά, αλλά και να απολαύσετε το γεύμα ή το δείπνο σας στο εστιατόριο «Στροφιλιά».
Τι να ψωνίσετε: Μέλι, τυρί, κάππαρη, παστέλι, «μελετίνια» (γλυκά με μυζήθρα και ζάχαρη), κουλούρες, παξιμάδια. | Τοπικές νοστιμιές: Σαλάτα με κάππαρη, αμπελοφάσουλα, κολοκυθάκια γεμιστά, μελιτζάνες κοκκινιστές, βλίτα, τυρόπιτα, αρνί στο φούρνο, κατσίκι γεμιστό, ψάρια και θαλασσινά (καλαμάρι γεμιστό κ.ά.), ξινόγαλο, γλυκά κουταλιού και κρασί. Στους γάμους και τα βαφτίσια προσφέρεται παστέλι. | Αν έχετε σκάφος: Θα δέσετε στην Αλοπρόνοια.