4.7.22

Λαχανοντολμάδες

Φαγητό που χρειάζεται εμπειρία και μαεστρία στην κουζίνα. Πλούσιο σε γεύση, θα μας θυμίζει πάντα την κουζίνα της μαμάς μας! Αν παραλείψετε το αβγολέμονο και προσθέσετε κατά το μαγείρεμα, λίγες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ντοματάκια κονκασέ, οι λαχανοντολμάδες σας θα γίνουν εξίσου νόστιμοι.

για 6-8 άτομα
1 μεγάλο λάχανο
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 δόση αβγολέμονο κρέμα

Βράζετε το λάχανο σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, ώσπου να μαλακώσουν τα φύλλα του, χωρίς όμως να λιώσουν. Το βγάζετε σε σουρωτήρι να στραγγίσει. Ξεχωρίζετε ένα-ένα τα φύλλα του, αφαιρώντας τα σκληρά μέρη τους.

Σε μπολ ανακατεύετε τον κιμά, με τα υπόλοιπα υλικά και 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ζυμώνετε και πλάθετε μπαλίτσες. Τυλίγετε μία-μία τις μπαλίτσες του κιμά με ένα φύλλο λάχανο, σε ρολό.

Σε βαθιά κατσαρόλα, τοποθετείτε σε μία ή δύο στρώσεις τους ντολμάδες. Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με ένα πιάτο αρκετά βαρύ και ρίχνετε ζεστό νερό, τόσο ώστε να σκεπάζεται και το πιάτο. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μη μείνουν χωρίς νερό.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το αβγολέμονο κρέμα, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ Σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες σε μερίδες και περιχύνετε με την κρέμα.

Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, για να μην σας κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας οι λαχανοντολμάδες, μπορείτε να στρώσετε μερικά από τα φύλλα του λάχανου που δεν χρησιμοποιήσατε, καθώς και τα σκληρά μέρη που αφαιρέσατε.

Για να γίνουν ακόμη πιο νόστιμοι οι ντολμάδες σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα του μοσχαρίσιου κιμά με χοιρινό ή ακόμη και αρνίσιο.