Νόστιμη, χορταστική πίτα, που σίγουρα θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους σε πάρτι ή σε φιλικό γεύμα.
για 6-8 άτομα
για τη γέμιση
½ κιλό κιμά
1 κρεμμύδι (τριμμένο)
1-2 πράσα (το λευκό μέρος)
1 ποτηράκι λευκό κρασί
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3 αβγά
3 κουτ. σούπας γάλα
½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένο τυρί
½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
λίγο ξύσμα λεμονιού
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
για τη βάση και την επικάλυψη
1 φύλλο σφολιάτας (φρέσκο)
1-2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
Καθαρίζετε, πλένετε τα πράσα και τα κόβετε σε ροδέλες. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα. Μόλις μαραθούν, προσθέτετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πιει τα υγρά του. Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ, σπάτε τα αβγά σε βαθύ πιάτο και τα χτυπάτε ελαφρά με πιρούνι. Μόλις κατεβάσετε τον κιμά από τη φωτιά ρίχνετε στην κατσαρόλα τα αβγά, το μαϊντανό, το γάλα και το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Στη συνέχεια, στρώνετε τη σφολιάτα σε φόρμα τάρτας ή στρογγυλό ταψί, φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους. Αδειάζετε το μείγμα του κιμά στο ταψί επάνω στο φύλλο της σφολιάτας και ισιώνετε την επιφάνειά του με την ανάποδη ενός κουταλιού. Κόβετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε ροδέλες,
Βάζετε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε στους 190-200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά
1 φύλλο σφολιάτας (φρέσκο)
1-2 ντομάτες
1 κρεμμύδι
Καθαρίζετε, πλένετε τα πράσα και τα κόβετε σε ροδέλες. Ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πράσα. Μόλις μαραθούν, προσθέτετε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πιει τα υγρά του. Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ, σπάτε τα αβγά σε βαθύ πιάτο και τα χτυπάτε ελαφρά με πιρούνι. Μόλις κατεβάσετε τον κιμά από τη φωτιά ρίχνετε στην κατσαρόλα τα αβγά, το μαϊντανό, το γάλα και το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Στη συνέχεια, στρώνετε τη σφολιάτα σε φόρμα τάρτας ή στρογγυλό ταψί, φροντίζοντας να ανεβαίνει και στα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους. Αδειάζετε το μείγμα του κιμά στο ταψί επάνω στο φύλλο της σφολιάτας και ισιώνετε την επιφάνειά του με την ανάποδη ενός κουταλιού. Κόβετε τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε ροδέλες,
Βάζετε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε στους 190-200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά