2.8.22

Πίτσα με κρεμμύδια και ελιές

Μια νόστιμη πίτσα, χωρίς πολλά λιπαρά αλλά με πλούσια γεύση. Καλή ιδέα για το καθημερινό φαγητό.

για 6-8 άτομα
2 ξερά κρεμμύδια
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες (ψιλοκομμένες)
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού μαύρες ελιές (ψιλοκομμένες)
ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
½ κουταλάκι αλάτι
ζάχαρη
10 γραμ. μαγιά νωπή
2 φλιτζ. τσαγιού νερό (χλιαρό)

Θρυμματίζετε τη μαγιά και τη διαλύετε σε 1 φλιτζάνι νερό. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το αλάτι και τη ζάχαρη σε μεγάλο μπολ. Κάνετε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνετε τη διαλυμένη μαγιά. Αρχίζετε να ζυμώνετε ρίχνοντας λίγο-λίγο το υπόλοιπο νερό (μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη νερό).

Ζυμώνετε μέχρι να πετύχετε μια ζύμη λεία και ελαστική, που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Τη σκεπάζετε με πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, να διπλασιαστεί σε όγκο, για 1 ½ ώρα περίπου.

Στο μεταξύ, καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα τρίβετε με τα χέρια σας να μαραθούν. Τα ξεπλένετε σε τρυπητό και τα αφήνετε να στραγγίσουν.

Απλώνετε τη ζύμη σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Από πάνω ρίχνετε τα κρεμμύδια, τις ελιές και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη, περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Μόλις βγάλετε την πίτσα από το φούρνο περιμένετε 5 λεπτά περίπου και, στη συνέχεια, την κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε αμέσως.

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος αναμονής:1½ ώρα
Χρόνος ψησίματος: 45 λεπτά