Η Πάτμος, το ιερό νησί των Δωδεκανήσων έχει εδώ και χρόνια εξελιχτεί σε κοσμοπολίτικο, σοφιστικέ προορισμό, διατηρώντας παράλληλα τη μυστικιστική ατμόσφαιρα. Οι Έλληνες και ξένοι (κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι) επισκέπτες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εκλεκτικοί, χαμηλών τόνων, με τάσεις εσωτερικής αναζήτησης, αλλά όχι απομόνωσης. Κέντρο του νησιού το λιμάνι της Σκάλας, αν και η παραδοσιακή κατάλευκη Χώρα με το υποβλητικό κάστρο στην κορυφή είναι «όλα τα λεφτά». Δαιδαλώδη στενά γύρω από το κάστρο, ξέφωτα και μικρές πλατείες, καλοδιατηρημένα αρχοντικά, δρομάκια με καμάρες και στοές που οδηγούν στην άκρη του βράχου χαρίζοντας ανεπανάληπτη θέα, προχωρημένα καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ και παρεκκλήσια συνθέτουν ένα ονειρικό σκηνικό μέσα από μια διαδρομή χωρίς αρχή και τέλος.
Ακόμη και όσοι δεν πιστεύουν, δεν παραλείπουν να επισκεφθούν τα δύο βασικά αξιοθέατα (και προσκυνήματα) του νησιού, το μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα και τη Σπήλαιο της Αποκαλύψεως. Μόλις περάσετε την πύλη του κάστρου η ατμόσφαιρα αποκτά άλλη βαρύτητα, κάνοντας αισθητή τη μεταφυσική διάσταση του χώρου. Όσο για τις παραλίες, η ανατολική και η νότια πλευρά δεν θα σας απογοητεύσουν καθόλου. Τα καραβάκια θα σας πάνε μέχρι την Ψιλή Άμμο (η καλύτερη του νησιού), ενώ με αυτοκίνητο θα φτάσετε στο Διακόφτι, το Αγριολιβάδι, τη Λάμπη, τον Γερανό, τον Γροίκο και τον Κάμπο.
Σχεδόν όλες διαθέτουν καλές ταβέρνες με φρέσκο ψάρι. Επίσης αφιερώστε μία ημέρα για μια βόλτα στα κοντινά νησιά: Λειψοί, Αρκοί και Αγαθονήσι. Ιδιαίτερα τελετουργικοί είναι και οι εορτασμοί του Πάσχα: το πιο χαρακτηριστικό από τα έθιμα που αναβιώνουν είναι η Τελετή του Νιπτήρος, η αναπαράσταση της κορύφωσης του Μυστικού Δείπνου, το πρωί της Μ. Πέμπτης στην Πλατεία Δημαρχείου. | Πότε να πάτε: Το καλοκαίρι, αλλά και το Πάσχα, καθώς η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική.